Bolehkah Covid-19 berjangkit melalui makanan atau bungkusan makanan?

Kadang-kadang balik dari pasar atau ambil bungkusan makanan daripada penghantar makanan, ramai yang risau kemungkinan ada virus Covid-19. Bahaya ke?

Hakikatnya, tiada sebarang bukti menyatakan seseorang individu itu boleh mendapat jangkitan Covid-19 melalui makanan atau pembungkus makanan.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan, Dr. Izzar Anwari Abdul Ghani berkata, Covid-19 tidak hidup di permukaan makanan seperti buah, sayur dan makanan sejuk beku kerana ia memerlukan perumah seperti manusia untuk terus hidup.

“Kadang-kadang balik dari pasar atau ambil bungkusan makanan dari penghantar makanan mungkin ada yang risau kalau-kalau ada virus Covid-19 dan dapat jangkitan wabak tersebut.

“Hakikatnya Covid-19 merebak melalui pernafasan dari titisan individu dijangkiti yang batuk atau bersin,” tulisnya di laman Instagram baru-baru ini.

Tambah beliau, sayur atau buah dicuci dengan air biasa yang bersih tanpa perlu melakukan disinfeksi pada bungkusan makanan atau seumpamanya.

“Tetapi perlu mencuci tangan betul-betul selepas mengendalikan bungkusan makanan dan sebelum makan.

“Samalah jika kalau dapat bungkusan kurier. Buka siap-siap di luar rumah ambil isinya dan bawa masuk ke dalam rumah. Selepas itu cucilah tangan dengan bersih,” ujarnya.

Saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) ialah:
  • Bersihkan sayur / buah dengan air biasa yang bersih sudah memadai.
  • Tak perlu disinfeksi bungkusan makanan. Tetapi, perlu mencuci tangan betul-betul selepas mengendalikan bungkusan makanan dan sebelum makan.

BERITA BERKAIT
POPULAR