Boleh semak EIA projek KXP, Kedah Aerotropolis hingga 14 September

August 30, 2021 · Isu semasa

Orang ramai boleh menyemak Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) Projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) dan Kedah Aerotropolis, sehingga 14 September ini bagi mereka mengemukakan ulasan dan pandangan terhadap kedua-dua projek itu.

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor berkata laporan EIA dua projek itu yang sudah dikemukakan kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) Putrajaya untuk penilaian.

“Laporan ini juga boleh diakses melalui laman sesawang JAS dan juga Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah (MPSPk). Selain itu, laporan EIA juga boleh disemak secara fizikal di JAS Putrajaya, JAS Negeri Kedah dan juga MPSPk,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) yang dilaporkan pada 23 Ogos lepas yang antara lain menyebut cadangan projek KXP tidak harus menjejaskan bekalan air ke Pulau Pinang yang diperoleh dari Sungai Muda.

Muhammad Sanusi berkata laporan untuk projek berkenaan disediakan berdasarkan akta serta peraturan yang ditetapkan jabatan teknikal dan disokong oleh pelan strategik konsep kejuruteraan.

Memetik Bernama beliau berkata, keseluruhan aspek alam sekitar dikaji dengan teliti dengan pelbagai metodologi saintifik telah digunakan untuk memastikan kesemua impak terhadap alam sekitar diambil kira dalam kajian itu.

“Berdasarkan impak alam yang sekitar yang telah dikenal pasti, langkah-langkah mitigasi telah dicadangkan berdasarkan Best Management Practices (Amalan Pengurusan Terbaik) yang terdapat dalam sektor industri sekarang supaya air sungai dan alam sekitar tidak terjejas serta dapat mengekalkan status quo.

Berdasarkan Laporan EIA, timbunan tanah, simen dan pasir adalah sumber pencemaran kepada sungai jika terdapat sesebuah pembangunan terletak berhampiran dengan laluan air,” katanya.

Bagaimanapun, Muhammad Sanusi berkata langkah mitigasi telah pun disyorkan dalam laporan EIA untuk memastikan penggerak projek ataupun pihak kontraktor tidak menyebabkan pencemaran terhadap aliran sungai yang berdekatan.

Selain itu, katanya kualiti air Sungai Muda juga dijangka tidak akan terjejas kerana kolam dan pagar kelodak akan dibina di sepanjang kawasan yang bersempadan termasuk dalam zon penampan dengan Sungai Muda.

“Jarak paling hampir zon pembangunan lapangan terbang dengan Sungai Muda adalah sejauh 550 meter berbanding dengan garis panduan yang mana zon penampan minimum yang diperlukan adalah sejauh 50 meter sahaja dari tebing sungai,” katanya.

Berita berkaitan
Tiada unsur penyelewengan dalam projek Musang King di Kedah, kata SPRM
August 12, 2022· Isu semasa
Ahmad Bashah akui buat keputusan terima cadangan ladang Musang King
July 19, 2022· Isu semasa
Isu ladang durian, Sanusi minta Mukhriz-Ahmad Bashah berhenti tuduh menuduh
July 13, 2022· Isu semasa
Amaran ribut petir beberapa kawasan di Kedah, pasukan penyelamat siap-sedia
July 12, 2022· Isu semasa
Popular
Anak muda bawa skandal kapal tempur zaman BN ke jalan raya
August 14, 2022
Rakyat mahu tahu kebenaran berhubung skandal LCS, kata bekas AG
August 14, 2022
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
August 14, 2022
Skandal LCS: PM jangan jadi pak turut, tubuh RCI siasat pemimpin UMNO
August 14, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Malaysia Airlines rai penerbangan terus pertama ke Haneda, Jepun
2 jam lalu · Isu semasa
Peninju Thailand maut selepas aksi muay thai di Kota Bharu
3 jam lalu · Isu semasa
Polis akan panggil 13 individu demonstrasi kapal tempur LCS
3 jam lalu · Isu semasa
RTM siar 41 perlawanan Piala Dunia Qatar 2022, 27 siaran langsung
4 jam lalu · Isu semasa
KPM akan umum data pelajar lepas SPM tidak lanjut pelajaran: Radzi
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok