BNM naikkan lagi OPR, kadar faedah pinjaman bank dijangka meningkat

November 3, 2022 · Isu semasa

Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan sekali lagi kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas (bps) kepada 2.75 peratus pada mesyuaratnya hari ini (3 November 2022).

Ia adalah kenaikan kali keempat berturut-turut tahun ini bermula Mei, Julai dan September lalu, dengan masing-masing meningkat sebanyak 25 bps kepada 2.50 peratus berbanding paras rekod terendah 1.75 peratus sebelumnya.

Bps merupakan satu unit yang digunakan untuk menunjukkan perubahan dalam instrumen kewangan. Formula bps adalah satu unit bersamaan dengan 1/100 daripada 1 peratus.

Berikutan kenaikan terbaharu itu, jajaran kadar tertinggi dan terendah koridor bagi OPR turut dinaikkan masing-masing kepada 3.00 peratus dan 2.50 peratus, menurut kenyataan BNM hari ini.

BNM berkata, ekonomi global terus terjejas akibat tekanan kos yang semakin meningkat, keadaan kewangan global yang lebih ketat serta langkah pembendungan yang ketat di China.

Katanya kesan faktor berkenaan melebihi kesan sokongan daripada keadaan pasaran pekerja yang positif serta pembukaan semula sepenuhnya kebanyakan ekonomi dan sempadan antarabangsa.

BNM menjelaskan bahawa tekanan inflasi berlarutan lebih lama daripada jangkaan disebabkan oleh permintaan yang kukuh, pasaran pekerja yang ketat serta harga komoditi yang tinggi meskipun keadaan rantaian bekalan global semakin bertambah baik.

“Kesannya, banyak bank pusat dijangka terus menaikkan kadar faedah bagi menguruskan tekanan inflasi. Khususnya, pelarasan kadar faedah AS yang terus agresif dan jangkaan kadar penamat yang lebih tinggi di AS telah menyumbang kepada persekitaran dolar AS yang terus kukuh.

“Hal ini telah menyebabkan volatiliti yang lebih ketara dalam pasaran kewangan, lantas memberikan kesan terhadap mata wang pasaran utama dan pasaran sedang pesat membangun lain termasuk ringgit,” katanya.

Pada masa hadapan, BNM berkata, prospek pertumbuhan global akan terus menghadapi rintangan daripada keadaan kewangan yang lebih ketat berikutan inflasi yang lebih tinggi di ekonomi utama serta cabaran dalam negeri di China.

Ia berkata, prospek pertumbuhan bergantung pada risiko pertumbuhan terus menjadi lebih perlahan, termasuk ketegangan geopolitik yang semakin meruncing, rintangan dalam negeri di China yang semakin buruk dan kemungkinan catuan tenaga di Eropah.

Bagi ekonomi Malaysia pula, BNM berkata, penunjuk terkini menunjukkan bahawa kegiatan ekonomi terus bertambah kukuh pada suku ketiga tahun 2022, didorong terutamanya oleh permintaan dalam negeri yang teguh.

Ia berkata, pada masa hadapan, permintaan dalam negeri akan terus menjadi pendorong utama pertumbuhan meskipun persekitaran global mencabar.

Katanya, perbelanjaan isi rumah akan terus disokong oleh keadaan pasaran pekerja dan prospek pendapatan yang bertambah baik.

Bank pusat berkata, ketibaan pelancong telah meningkat susulan pembukaan semula sempadan antarabangsa dan akan mengukuhkan lagi sektor berkaitan pelancongan.

“Aktiviti dan prospek pelaburan akan disokong oleh pelaksanaan projek berbilang tahun. Walau bagaimanapun, permintaan luaran dijangka sederhana berikutan pertumbuhan global yang semakin perlahan.

“Meskipun terdapat episod volatiliti yang ketara dalam pasaran kewangan global dan pertukaran asing, perkembangan ini dijangka tidak akan menjejaskan pertumbuhan Malaysia,” katanya.

BNM menjelaskan, keadaan mudah tunai domestik terus mencukupi, dengan pasaran kewangan dan pasaran pertukaran asing terus berfungsi dengan teratur.

Ia berkata, institusi kewangan juga terus beroperasi dengan penampan modal dan mudah tunai yang kukuh, yang mana hal itu akan memastikan pengantaraan kewangan terus menyokong ekonomi.

Bagaimanapun, bank pusat berkata, risiko pertumbuhan ekonomi dalam negeri menjadi perlahan terus berpunca daripada pertumbuhan global yang lebih lemah daripada jangkaan, aktiviti penghindaran risiko yang lebih tinggi dalam pasaran kewangan global berikutan dasar monetari yang lebih ketat secara agresif di ekonomi utama, konflik geopolitik yang semakin meruncing dan gangguan rantaian bekalan yang semakin teruk.

“Selaras dengan penilaian sebelum ini, inflasi keseluruhan mungkin berada pada tahap tertinggi pada suku ketiga 2022 dan dijangka akan menjadi sederhana, meskipun kekal pada tahap tinggi.

“Inflasi asas, seperti yang diukur oleh inflasi teras, diunjurkan untuk purata lebih hampir kepada tahap tinggi dalam julat unjuran 2.0 peratus hingga 3.0 peratus pada 2022, setelah berpurata 2.7 peratus sejak awal tahun sehingga kini, berikutan wujudnya sedikit tekanan yang didorong permintaan dalam keadaan kos yang tinggi,” katanya.

Menjelang 2023, BNM berkata, inflasi keseluruhan dan inflasi teras dijangka kekal tinggi berikutan tekanan permintaan dan kos, serta apa-apa perubahan pada langkah-langkah dasar dalam negara.

Katanya, kesan tekanan inflasi menjadi lebih tinggi juga sebahagiannya akan terus dibendung oleh kawalan harga yang sedia ada, subsidi dan lebihan kapasiti yang masih wujud dalam ekonomi.

“Imbangan risiko terhadap prospek inflasi pada 2023 cenderung ke arah inflasi menjadi lebih tinggi dan terus bergantung pada langkah dasar dalam negeri mengenai subsidi serta perkembangan harga komoditi global yang berpunca terutamanya daripada konflik ketenteraan yang berterusan di Ukraine dan gangguan berkaitan bekalan yang berlarutan,” katanya.

BNM berkata, berlatarkan prospek pertumbuhan ekonomi Malaysia yang terus positif, MPC mengambil keputusan untuk membuat pelarasan selanjutnya terhadap tahap akomodasi monetari.

Ia berkata, pelarasan itu juga akan menguruskan secara lebih awal berhubung dengan risiko tekanan permintaan terhadap harga yang berlebihan.

Katanya, keputusan itu selaras dengan penyesuaian semula penetapan dasar monetari yang mengimbangi risiko terhadap inflasi dan pertumbuhan dalam negeri yang mampan.

Jelasnya, pada kadar OPR semasa, pendirian dasar monetari kekal akomodatif dan menyokong pertumbuhan ekonomi.

“MPC tidak membuat sebarang ketetapan awal dan akan terus menilai keadaan yang berubah-ubah serta kesannya terhadap prospek keseluruhan inflasi dan pertumbuhan dalam negara.

“Sebarang pelarasan pada penetapan dasar monetari pada masa hadapan akan terus dilaksanakan secara terkawal dan beransur-ansur bagi memastikan dasar monetari kekal akomodatif untuk menyokong pertumbuhan ekonomi yang mampan dalam persekitaran harga yang stabil,” katanya.

Pada mesyuarat terakhir MPC bagi 2022 itu juga telah meluluskan jadual mesyuarat MPC untuk 2023, yang mana selaras dengan Akta Bank Negara Malaysia 2009, mesyuarat MPC akan diadakan sebanyak enam kali setahun.

Mesyuarat MPC bagi 2023 dijadualkan diadakan pada 18 dan 19 Januari 2023; 8 dan 9 Mac 2023; 2 dan 3 Mei 2023; 5 dan 6 Julai 2023; 6 dan 7 September 2023 dan 1 dan 2 November 2023.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Tiada wakil UMNO dan DAP di Kementerian Kewangan, dedah NST
December 2, 2022· Politik
Nilai ringgit jatuh pada sesi pembukaan
October 28, 2022· Isu semasa
BNM sukar elak kenaikan OPR kata penganalisis
October 25, 2022· Isu semasa
BNM dijangka naikkan OPR 25 mata asas lagi bulan depan
October 21, 2022· Isu semasa
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Selepas Anwar lantik diri jadi Menteri Kewangan, ketua setiausaha perbendaharaan dicutikan?
December 6, 2022
Minyak botol vs minyak peket
July 20, 2022
32 mangsa banjir di daerah Jelebu dipindahkan
December 7, 2022
Lagi Isu semasa terkini
1MDB: Mahkamah tolak permohonan Najib dapatkan dokumen perbankan
11 minit lalu · Isu semasa
Enam pesakit Covid-19 meninggal dunia semalam, 1,682 kes baharu
3 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah Persekutuan tolak rayuan Najib singkir Sri Ram
15 jam lalu · Isu semasa
Saman ibu model warga Belanda dibunuh akan dibicarakan
17 jam lalu · Isu semasa
32 mangsa banjir di daerah Jelebu dipindahkan
December 7, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
18 jam lalu
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
December 7, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok