Biarkan yang cari nombor terus cari nombor, kita selamat nyawa rakyat

Ketua Penyelaras Pusat Sumber Untuk Kemajuan Masyarakat dan Perumahan (REACH), Datuk Iskandar Abdul Samad mendesak Kerajaan Pusat melaksanakan sepenuhnya kuasa di dalam proklamasi darurat bagi menyelamatkan nyawa rakyat.

Beliau turut mengingatkan kerajaan supaya tidak melayan atau bimbang dengan kecaman serta kritikan yang dilemparkan, terutama kumpulan pembangkang.

Katanya, kumpulan yang mengecam dan mengkritik itu akan kekal berbuat demikian walau apapun yang dilakukan kerajaan.

“Nyawa rakyat itu lebih penting dari memuaskan hati mereka. Darurat telah diisytiharkan. Pelbagai perintah kawalan telah diumumkan. Pastikan ia dikuatkuasakan dengan tegas dan adil iaitu kepada setiap rakyat Malaysia tanpa ada pilih kasih.

“Biarkan mereka (pembangkang) yang mencari nombor terus mencari nombor, biarkan ‘pakar-pakar’ terus bersyarah di dalam TikTok dan biarkan ‘haters’ terus dengan pelbagai hashtag. Kerajaan perlu lakukan yang betul dan bukan yang popular,” katanya.

Namun Iskandar berkata, selepas lima hari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diisytiharkan di Lembah Klang dan beberapa daerah lain, tiada apa perubahan drastik berlaku, berbanding ketika PKP pertama pada Mac tahun lalu.

“Kerajaan Pusat perlu menggunakan kuasa-kuasa diperuntukan dengan proklamasi darurat sepenuhnya untuk mengawal penularan pandemik Covid-19.

“Untuk menyelamatkan nyawa rakyat, kerajaan perlu melakukan apa sahaja yang perlu walaupun tindakan dan langkah tersebut tidak popular,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Iskandar mengingatkan kerajaan supaya tidak menjadi seperti India yang kini terpaksa berdepan dengan tsunami Covid-19.

“Sekiranya keadaan menjadi seperti di India maka akan berlaku tindak balas dari rakyat dan jika diadakan Pilihan Raya Umum (PRU) kerajaan hari ini akan tumbang.

“Sekiranya pandemik ini dapat dikawal dengan jayanya maka rakyat sudah tentu akan berterima kasih kepada kerajaan dan ini akan diterjemahkan pada peti-peti undi,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR