Betulkah PM arah ‘Merpati’ dirawat di HRC?: Laporan

September 21, 2022 · Isu semasa

Peguam Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) Muhammad Rafique Rashid Ali hari ini bertanya sama ada terdapat campur tangan pihak berkuasa untuk memberikan layanan istimewa kepada Datuk Seri Najib Razak yang dipenjarakan.

Dalam satu kenyataan, peguam itu meragui isu kesihatan Najib, sambil mengatakan bahawa pegawai penjara tidak mendapati keadaan kesihatan yang serius dengan bekas Perdana Menteri dan begitu juga kakitangan Hospital Kuala Lumpur (HKL).

“Apa yang berlaku sebenarnya? Mengapa begitu banyak campur tangan daripada pihak atasan dalam hal ini? Adakah ‘Merpati’ (Najib) mendapat layanan istimewa kerana statusnya?” katanya menurut MalayMail.

Terdahulu, tular satu mesej mendakwa Najib, di bawah nama kod “Merpati”, menerima rawatan VVIP termasuk pengubahsuaian yang akan dilakukan di sel penjaranya bernilai RM50,000, manakala doktor peribadinya didakwa mendesak rawatan luar untuknya walaupun pegawai penjara mendapati dia sihat.

Laporan akhbar berkenaan turut memetik mesej berkenaan juga mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Kementerian Kesihatan memberi arahan supaya Najib dimasukkan ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC).

Dakwaan lain termasuk: Peruntukan RM3.5 juta oleh Kementerian Dalam Negeri untuk menguruskan Najib dalam tempoh lapan hari mulai 1 September; pakar ortopedik menyediakan aduan tentang sakit leher dan belakang; dakwaan Najib diberi ubat yang salah; dan terlalu banyak arahan daripada “orang atasan”.

Selain itu, mesej itu mendakwa Najib dibawa ke HKL walaupun tanda-tanda vital stabil dan kurang sakit, di mana dia diberi wad kelas pertama dan terdapat rancangan untuk pasukan perubatan peribadinya dengan mengatakan mereka mahu dia dibawa ke Hospital Serdang dan kemudian ke HRC untuk membolehkan dia menjalankan hukuman penjara di sana.

Mesej itu mendakwa motif Najib dihantar ke HRC adalah kerana kemudahan VVIP dan ia memudahkan bekas Presiden UMNO itu bertemu ahli keluarga dan sekutu politiknya.

Tiada satu pun daripada dakwaan itu dapat disahkan pada masa berita ini ditulis.

Bagaimanapun, semalam Jabatan Penjara mengeluarkan kenyataan susulan dakwaan itu, dengan mengakui Najib kini berada di HRC untuk rawatan lanjut dan akan dibawa pulang ke Penjara Kajang untuk meneruskan hukumannya sebaik sahaja dia dibebaskan dari HRC.

“Daripada isu ‘Merpati’ ini jelas menunjukkan layanan istimewa terus diberikan (kepada Najib),” kata Muhammad Rafique, merujuk kepada kebimbangan sebelum ini bahawa Najib dilayan secara berbeza daripada banduan lain.

“Hak kesaksamaan atau layanan sama rata untuk semua rakyat sama ada bebas atau dalam tahanan tidak boleh berbeza,” tambah Muhammad Rafique, menyeru orang ramai untuk terus memerhatikan perkara itu.

Berita berkaitan
Perlu kebenaran penjara jika Najib mahu hadir ke Parlimen: Speaker
October 3, 2022· Politik
Mahkamah Tentera Myanmar hukum penjara tiga tahun ke atas Suu Kyi
September 29, 2022· Dunia
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022· Isu semasa
Najib ke mahkamah sambung kes RM2.28b 1MDB selepas keluar hospital
September 26, 2022· Isu semasa
Popular
Menteri PAS, Bersatu utus surat kepada Agong maklum tak setuju PRU semasa banjir
October 6, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Satu lagi PPS dibuka di kawasan Parlimen Mat Maslan, mangsa naik 29 orang orang
20 minit lalu · Isu semasa
Menteri PAS, Bersatu utus surat kepada Agong maklum tak setuju PRU semasa banjir
30 minit lalu · Isu semasa
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
12 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
13 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
17 minit lalu
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok