Berkongsi kesyukuran dengan mereka yang tidak bernasib baik: Muhyiddin

July 10, 2022 · Isu semasa

Bersempena sambutan Hari Raya Aidiladha, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa rakyat agar menghayati erti pengorbanan sebenar dan berkongsi nikmat kesyukuran dengan mereka yang tidak bernasib baik.

Mantan Perdana Menteri kelapan dan juga Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) dalam perutusan sempena sambutan Aidiladha berkata ibadah korban membawa pengertian sangat besar kepada umat Islam dan kisah Nabi Ibrahim AS dengan anaknya Nabi Ismail AS wajar dijadikan pedoman.

“Selepas solat sunat Aidiladha nanti, kita akan melaksanakan ibadah korban yang membawa pengertian sangat besar kepada umat Islam sebagaimana diceritakan dalam Al-Quran dan hadis.

“Kisah kesediaan Nabi Ismail AS untuk dikorbankan oleh ayahnya Nabi Ibrahim AS bagi menuruti perintah Allah adalah satu pengorbanan besar yang menjadi pedoman kepada seluruh umat Islam dalam menjalani kehidupan seharian,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Muhyiddin juga mengimbau kembali pengorbanan sama yang perlu dihadapi rakyat semasa penularan Covid-19 melanda negara apabila sekatan dan peraturan dikenakan bagi menjaga nyawa orang ramai
daripada virus membunuh tersebut.

“Dalam konteks semasa, ketika negara berhadapan dengan peningkatan kes baharu Covid-19 akhir-akhir ini, setiap daripada kita perlu berkorban dengan kekal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sama ada ketika berada di masjid, surau, ketika melakukan ibadah korban atau menghadiri rumah terbuka,” katanya.

Selepas pelbagai dugaan dan cabaran dihadapi, kini negara kembali dalam fasa pemulihan dan Muhyiddin berkata setiap rakyat mempunyai peranan dan tanggungjawab untuk bersama-sama membantu golongan yang berada kesusahan selepas mengharungi keadaan yang mencabar semasa penularan Covid-19.

“Dalam fasa pemulihan negara pula, setiap daripada kita mempunyai tanggungjawab untuk saling membantu mereka yang berada dalam kesusahan terutama kumpulan yang terjejas teruk.

“Ibadah korban adalah tanda kita bersyukur atas rezeki yang Allah berikan dan sebagai bukti, kita perlu berkorban dan berkongsi kesyukuran itu dengan mereka yang tidak bernasib baik dan memerlukan,” katanya.

Menurutnya, tidak ada yang mustahil dapat dilakukan sekiranya rakyat saling tolong menolong antara satu sama lain, khususnya membantu mereka yang dalam kesempitan hidup.

“Kita pernah melakukan pengorbanan ini ketika negara teruk dilanda pandemik dua tahun lalu yang mana setiap rakyat saling berganding bahu, bantu membantu mereka yang dalam kesukaran dan kesempitan dan insya-Allah kita boleh melakukannya sekali lagi,” ujarnya lagi.

Muhyiddin juga mendoakan agar ibadah korban yang dijalankan mendapat keberkatan daripada Allah dan berharap para jemaah mendapat haji mabrur nanti.

“Saya berdoa agar ibadah korban yang kita lakukan diterima Allah SWT dan kita sentiasa berada dalam rahmat-Nya.

“Saya juga mendoakan semua jemaah yang sedang menunaikan haji di Tanah Suci dipermudahkan ibadah mereka, diberi kesihatan dan memperoleh haji yang mabrur,” katanya.

Berita berkaitan
PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS
August 6, 2022· Politik
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Popular
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
August 7, 2022
Zahid jangan lari tanggungjawab, buat-buat lupa jadi Menteri Pertahanan pada 2011
August 7, 2022
Pihak berkuasa diarah siasat kumpulan percaya kemunculan Imam Mahdi
August 7, 2022
Skandal kapal tempur ketika BN, UMNO memerintah cetus kemarahan rakyat
August 7, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,728 kes baru semalam, 6 kematian
1 jam lalu · Isu semasa
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
1 jam lalu · Isu semasa
Mangsa tetakan meninggal, tuduhan mencederakan bakal diubah
2 jam lalu · Isu semasa
Tiada pergaduhan kaum di Sungai Petani, kata polis
2 jam lalu · Isu semasa
Sukan Komanwel: Nur Dhabitah raih perak acara terjun
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022
[VIDEO] Melayu jangan terpengaruh dengan Gerakan Dr M, kata Naib Presiden UMNO
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok