Berkongsi kesyukuran dengan mereka yang tidak bernasib baik: Muhyiddin

July 10, 2022 · Isu semasa

Bersempena sambutan Hari Raya Aidiladha, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa rakyat agar menghayati erti pengorbanan sebenar dan berkongsi nikmat kesyukuran dengan mereka yang tidak bernasib baik.

Mantan Perdana Menteri kelapan dan juga Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) dalam perutusan sempena sambutan Aidiladha berkata ibadah korban membawa pengertian sangat besar kepada umat Islam dan kisah Nabi Ibrahim AS dengan anaknya Nabi Ismail AS wajar dijadikan pedoman.

“Selepas solat sunat Aidiladha nanti, kita akan melaksanakan ibadah korban yang membawa pengertian sangat besar kepada umat Islam sebagaimana diceritakan dalam Al-Quran dan hadis.

“Kisah kesediaan Nabi Ismail AS untuk dikorbankan oleh ayahnya Nabi Ibrahim AS bagi menuruti perintah Allah adalah satu pengorbanan besar yang menjadi pedoman kepada seluruh umat Islam dalam menjalani kehidupan seharian,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Muhyiddin juga mengimbau kembali pengorbanan sama yang perlu dihadapi rakyat semasa penularan Covid-19 melanda negara apabila sekatan dan peraturan dikenakan bagi menjaga nyawa orang ramai
daripada virus membunuh tersebut.

“Dalam konteks semasa, ketika negara berhadapan dengan peningkatan kes baharu Covid-19 akhir-akhir ini, setiap daripada kita perlu berkorban dengan kekal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sama ada ketika berada di masjid, surau, ketika melakukan ibadah korban atau menghadiri rumah terbuka,” katanya.

Selepas pelbagai dugaan dan cabaran dihadapi, kini negara kembali dalam fasa pemulihan dan Muhyiddin berkata setiap rakyat mempunyai peranan dan tanggungjawab untuk bersama-sama membantu golongan yang berada kesusahan selepas mengharungi keadaan yang mencabar semasa penularan Covid-19.

“Dalam fasa pemulihan negara pula, setiap daripada kita mempunyai tanggungjawab untuk saling membantu mereka yang berada dalam kesusahan terutama kumpulan yang terjejas teruk.

“Ibadah korban adalah tanda kita bersyukur atas rezeki yang Allah berikan dan sebagai bukti, kita perlu berkorban dan berkongsi kesyukuran itu dengan mereka yang tidak bernasib baik dan memerlukan,” katanya.

Menurutnya, tidak ada yang mustahil dapat dilakukan sekiranya rakyat saling tolong menolong antara satu sama lain, khususnya membantu mereka yang dalam kesempitan hidup.

“Kita pernah melakukan pengorbanan ini ketika negara teruk dilanda pandemik dua tahun lalu yang mana setiap rakyat saling berganding bahu, bantu membantu mereka yang dalam kesukaran dan kesempitan dan insya-Allah kita boleh melakukannya sekali lagi,” ujarnya lagi.

Muhyiddin juga mendoakan agar ibadah korban yang dijalankan mendapat keberkatan daripada Allah dan berharap para jemaah mendapat haji mabrur nanti.

“Saya berdoa agar ibadah korban yang kita lakukan diterima Allah SWT dan kita sentiasa berada dalam rahmat-Nya.

“Saya juga mendoakan semua jemaah yang sedang menunaikan haji di Tanah Suci dipermudahkan ibadah mereka, diberi kesihatan dan memperoleh haji yang mabrur,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Anwar tangguh umum barisan Kabinet, isu lantikan Zahid buat kepala pening?
22 jam lalu· Politik
Bawa usul percaya bermakna PM belum ada kepercayaan majoriti MP
23 jam lalu· Politik
Anwar kena berhati-hati dengan parti anak murid yang pernah tarik sokongan
December 1, 2022· Politik
MP Baling nafi sebar audio rakaman fitnah Anwar, beri penjelasan
November 30, 2022· Politik
Popular
Hilang duit dalam akaun: Salah bank atau pengguna?
September 2, 2022
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
December 2, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Hakim Syarie akan saman Lokman Adam berhubung tuduhan gangguan seksual
January 12, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
14 minit lalu · Isu semasa
2,375 kes baharu, 11 kematian
6 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu hingga Sabtu
14 jam lalu · Isu semasa
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
14 jam lalu · Isu semasa
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
22 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
13 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok