Berita palsu kebenaran rentas negeri bagi individu lengkap dos vaksin

Berita tular dalam media sosial yang mengatakan kebenaran merentas negeri diberikan kepada individu lengkap dua dos vaksinasi adalah palsu, kata Pasukan Respons Pantas Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM).

Kementerian Kesihatan (KKM) menafikan kenyataan petikan video berdurasi 20 saat yang menunjukkan seolah-olah kerajaan memberi kebenaran untuk rentas negeri dan daerah bagi mereka yang telah lengkap menerima dos vaksin, seperti yang sedang tular di media sosial.

KKM menjelaskan petikan video tular yang dimaksudkan merupakan video siaran berita arus perdana bertarikh 1 April lepas yang berdurasi selama satu minit serta telah disunting dan disebarkan menerusi aplikasi WhatsApp untuk mengelirukan orang ramai.

Kementerian itu menasihati masyarakat untuk sentiasa membuat semakan di media sosial rasminya untuk mendapatkan maklumat terkini yang sahih.

Terdahulu pada 17 Julai lalu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kelonggaran bagi individu yang telah lengkap dua dos suntikan vaksin Covid-19 akan diputuskan pada mesyuarat Majlis Pemulihan Negara.

Ia bagaimanapun masih belum diumumkan secara rasmi dan memerlukan penelitian dan kajian lebih mendalam sebelum sebarang keputusan dimuktamadkan.

BERITA BERKAIT
POPULAR