Beri rasuah RM150 kepada polis, warga Bangladesh mengaku salah

Seorang lelaki warga Bangladesh mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Ipoh hari ini atas pertuduhan memberi rasuah kepada seorang pegawai polis supaya tidak mengambil tindakan undang-undang kerana gagal mengemukakan dokumen perjalanan yang sah, tahun lepas.

Hossain Md Shakib, 31, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan dalam bahasa Bangladesh oleh jurubahasa di hadapan Hakim M. Bakri Abd Majid, menurut laporan Bernama.

Mengikut pertuduhan, Hossain dituduh memberi suapan iaitu wang tunai berjumlah RM150 kepada seorang inspektor polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Tapah sebagai satu balasan untuk melepaskan diri tertuduh dan dua rakan warga Bangladesh daripada dkenakan tindakan undang-undang di bawah Seksyen 6 Akta Imigresen 1959/63 kerana gagal kemukakan dokumen perjalanan yang sah bertempat berhampiran jalan keluar Plaza Tol Sungkai pada pukul 2.50 petang, 10 Mac 2021.

Tertuduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 214 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah peruntukkan sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Maziyah Mansor manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Hossain yang bekerja di sebuah kilang sejak empat tahun lepas dan mempunyai pendapatan sebanyak RM1,000 dilihat menangis ketika merayu supaya diberikan hukuman yang ringan kerana perlu menanggung dua orang anak dan lima lagi ahli keluarga yang berada di negara asalnya.

M. Bakri menetapkan tertuduh dikenakan denda sebanyak RM10,000 atau tiga bulan penjara jika tidak membayar denda itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR