Belum ada arahan sekat penerbangan dari India

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Kementerian Kesihatan (KKM) akan mencadangkan kepada kerajaan untuk menghentikan penerbangan dari India bagi mengelak penularan varian mutasi berganda Covid-19 di Malaysia.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, cadangan itu akan dikemukakan pada mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini.

“Ini suatu keputusan dasar yang amat penting dan kita mahu kerajaan ambil tindakan segera,” katanya hari ini.

Pada 24 April lalu, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pengembara yang baru tiba dari negara yang melaporkan penularan virus Covid-19 Varian Yang Membimbangkan (VOC) jenis baharu perlu menjalani tempoh kuarantin wajib selama 14 hari berbanding 10 hari sebelum ini.

Ismail berkata, arahan itu sebagai langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan penularan VOC jenis baharu di Malaysia memandangkan ada dalam kalangan varian itu telahpun dikesan di Malaysia, misalnya varian B.1.351 atau South African variant.

“Kita ada dua opsyen, pengembara yang menaiki penerbangan terus dari negara VOC wajib menjalani kuarantin selama 14 hari, manakala bagi pengembara yang transit, tempoh kuarantin dikira pada hari mereka tiba di negara ini,” kata Dr Adham

Pada Ahad, India melaporkan 349,691 kes baharu Covid-19, hari keempat berturut-turut negara itu mencatatkan rekod dunia untuk jangkitan harian semasa wabak berkenaan.

Susulan itu, banyak negara termasuk Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK), Kuwait, Perancis dan Kanada sudah menyekat penerbangan dari India dengan alasan menghalang penyebaran varian mutasi berganda Covid-19.

Iran, Indonesia, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Jerman dan Korea Selatan turut menyekat penerbangan dari India masuk ke negara mereka.

POPULAR