Bekas inspektor sebar artikel fitnah D7 JSJ Bukit Aman ditangkap

Polis menangkap seorang bekas inspektor yang disyaki terbabit menyebar satu artikel yang memfitnah beberapa pegawai Bahagian D7 Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, semalam.

Pengarah JSJ, Datuk Huzir Mohamed berkata, lelaki itu ditangkap dalam serbuan di sebuah rumah di Alor Setar, Kedah kira-kira jam 11.24 malam semalam.

Katanya, polis turut merampas barangan seperti komputer riba, telefon bimbit, pemacu dan kad sim yang semuanya dihantar ke makmal forensik polis untuk dianalisis.

“Suspek yang ditangkap merupakan bekas pegawai polis berpangkat inspektor berumur 33 tahun yang telah dijatuhkan hukuman pengawasan oleh Lembaga Pencegahan Jenayah (LPJ).

“Suspek dipercayai bertindak demikian kerana marah, tidak puas hati dan dendam terhadap pasukan siasatan yang mengambil tindakan terhadapnya sehingga diberhentikan kerja dan dikenakan hukuman pengawasan dua tahun di Alor Setar,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Huzir berkata, dalam tempoh dua minggu pihak polis terkesan dengan satu artikel berbentuk laporan yang tular di media sosial dengan tajuk ‘Maklumat kumpulan kartel Bahagian D7 Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman yang terlibat dengan salah guna kuasa, melindungi, bersubahat, bersekongkol dan menerima rasuah daripada pelbagai sindiket jenayah terancang‘.

Katanya, penularan laporan itu telah dibuat secara meluas dan telah menimbulkan keraguan serta kegusaran kepada masyarakat kerana salah laku itu dikatakan membabitkan pegawai polis Bukit Aman.

“Siasatan mendapati laporan yang ditularkan itu merupakan satu tohmahan yang sangat serius,” katanya.

Beliau berkata, empat pegawai polis yang ditohmah itu juga telah membuat laporan dan kertas siasatan dibuka.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, kata Huzir.

BERITA BERKAIT
POPULAR