Bekas duta mohon tak didakwa kes ganja, serah salinan surat kepada PM

June 2, 2022 · Isu semasa

Peguam untuk bekas duta Malaysia hari ini telah menulis surat kepada Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun, meminta dia tidak didakwa berhubung penemuan lebih 102 pokok ganja di hartanahnya di Janda Baik, Pahang, baru-baru ini.

Rahmat Hazlan, peguam kepada bekas diplomat dan anaknya, berkata surat ini dihantar melalui e-mel hari ini.

“Kami baru sahaja menghantar surat representasi kepada peguam negara, memohon untuk tidak mendakwa bekas duta itu dan pertuduhan yang lebih ringan untuk anak lelaki itu,” katanya menurut laporan Malay Mail.

Rahmat berkata salinan surat itu juga telah dihantar kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, beberapa menteri dan beberapa ahli Parlimen yang menjadi sebahagian daripada kaukus ganja perubatan di Parlimen.

Selain Ismail Sabri, salinan surat itu turut dihantar kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin; dan Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman atas kapasitinya sebagai pengerusi kaukus ganja perubatan.

Salinan surat itu turut dihantar kepada tiga ahli kaukus berkenaan – Ahli Parlimen Pengerang Datuk Seri Azalina Othman Said; Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad; dan Ahli Parlimen Kuala Langat, Datuk Dr Xavier Jayakumar; serta Ketua Pendakwaan Pahang, Mohammad Khalid Ab Karim.

Rahmat mengesahkan salinan surat kepada kaukus perubatan dan menteri berkenaan bagi mendesak pindaan undang-undang untuk membolehkan penggunaan ganja bagi tujuan perubatan.

Bekas diplomat itu ditahan pada 21 Mei dan direman selama tujuh hari bagi membantu siasatan.

Bekas diplomat itu kemudian dibebaskan pada 28 Mei apabila Mahkamah Majistret Bentong, Pahang menolak permohonan polis untuk melanjutkan tempoh tahanan reman, dengan Rahmat sebelum ini berkata bahawa majistret berpuas hati bahawa tiada bukti untuk mengaitkan bekas utusan itu. dengan sebarang kesalahan.

Anak lelaki bekas diplomat itu ditahan pada 23 Mei dan direman tujuh hari sehingga 30 Mei, sebelum Mahkamah Majistret Bentong membenarkan polis menahan reman selama lima hari lagi sehingga 4 Jun atau Sabtu ini.

Kedua-dua bekas diplomat itu dan anaknya disiasat mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952, khususnya Seksyen 6B kerana dakwaan penanaman ganja dan Seksyen 39B kerana dakwaan mengedar ganja.

Seksyen 6B meliputi kesalahan menanam atau mengusahakan tumbuhan tertentu – daripada candu mentah, daun koka, jerami popi atau ganja boleh diperoleh – atau membenarkan penanaman atau baki tumbuhan yang ditanam itu atas harta yang dimiliki atau diduduki oleh pesalah.

Seksyen 39B meliputi kesalahan mengedar dadah berbahaya, atau menawarkan kepada mengedar atau melakukan atau menawarkan untuk melakukan tindakan sebagai persediaan atau untuk tujuan mengedar dadah berbahaya.

Pada 24 Mei lalu, Ketua Polis Pahang Datuk Ramli Mohamed Yoosuf berkata, polis menahan seorang bekas diplomat bergelar ‘Datuk’ selepas disyaki menanam dan memiliki ladang membabitkan 102 batang pokok ganja di Janda Baik, Pahang.

Bekas diplomat yang dikatakan pernah berkhidmat di kedutaan Malaysia di Asia Tenggara dan Timur Tengah, didakwa turut memprosesnya menjadi daun kering dan cecair untuk dijual kepada pelanggan tetap serta kenalan.

Ramli berkata kes itu dianggap rampasan pokok ganja terbesar dalam sejarah narkotik negara, dengan rampasan sebelum ini hanya melibatkan pokok ganja yang ditanam dalam pasu.

Berita berkaitan
Isu Zuraida, Muhyiddin sudah berjumpa PM dan berbincang
8 jam lalu· Politik
Mat Hasan nafi dakwaan Tajuddin, umpan jawatan PM supaya PRU awal
10 jam lalu· Politik
Malaysia bukan di planet lain, isu kos sara hidup berlaku seluruh dunia: PM
10 jam lalu· Isu semasa
Henti berbalah, UMNO perlu rapatkan barisan hadapi PRU-15: Hishammuddin
July 1, 2022· Politik
Popular
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
July 2, 2022
Enjin bot rosak: 10 pemancing, 3 kru selamat
July 2, 2022
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
July 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
3 jam lalu · Isu semasa
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
8 jam lalu · Isu semasa
Bekalan minyak masa peket pulih dalam masa terdekat
10 jam lalu · Isu semasa
Segerakan penubuhan Majlis Pemulihan Negeri bantu rakyat susah
10 jam lalu · Isu semasa
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok