Bekas ADUN DAP diarah bela diri berhubung kes rogol amah

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Tronoh, Paul Yong Choo Kiong diperintah Mahkamah Tinggi Ipoh supaya membela diri atas tuduhan merogol pembantu rumah warga Indonesia.

Hakim Datuk Abdul Wahab Mohamed berkata pihak pendakwaan berjaya membuktikan wujud kes prima facie terhadap bekas Exco kerajaan negeri bagi pertuduhan itu.

Choo Kiong, 51, mengaku tidak bersalah pada 23 Ogos 2019, atas pertuduhan merogol pembantu rumah warga Indonesia berusia 25 tahun di rumahnya di Taman Meru Desa pada 7 Julai 2019, antara 8.15 malam dan 9.15 malam.

Beliau ketika itu adalah Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baru Perak.

Tertuduh dibicarakan mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun, dan kemungkinan sebatan jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwaan telah memanggil 23 saksi termasuk dua saksi yang dilindungi, untuk memberi keterangan ketika perbicaraan kes yang bermula pada 5 April lalu.

Peguam Datuk Rajpal Singh dan Salim Bashir mewakili Choo Kiong manakala pendakwaan kes oleh Timbalan Pendakwa Raya Azlina Rashdi, Liyana Zawani Mohd Radzi dan Mohd Fitri Sadarudin.

BERITA BERKAIT
POPULAR