Bayi tujuh bulan antara mangsa banjir terpaksa tidur tepi jalan

Enam sekeluarga, termasuk bayi berusia tujuh bulan, adalah antara 30 mangsa banjir yang terpaksa bermalam di tepi jalan setelah rumah masing-masing di Kampung Gual Mesa, Pasir Mas, Kelantan ditenggelami banjir hingga ke paras bumbung.

Menurut seorang mangsa, Aniera Ibrahim yang memuat naik keadaan keluarganya di laman Facebook, mereka terpaksa bermalam di tepi jalan kerana tiada pusat pemindahan sementara (PPS) di kampung itu.

“Kami tiada tempat tidur… terpaksa tidur dalam kedai depan industri halal, tepi lebuhraya sebab tiada tempat pemindahan..

“Malangnya kedai dinaiki air jugak.. . terpaksa sekali lagi pindah tidur betul-betul tepi jalan,” tulisnya.

Sementara itu, memetik BHonline, mangsa turut membabitkan warga emas serta anak kecil berusia seawal tujuh bulan sehingga 12 tahun yang sudah dua malam berhadapan situasi terbabit.

Aniera, 27, berkata pada awalnya mereka berteduh di sebuah gerai, namun terpaksa beralih ke tempat lain apabila lokasi berkenaan turut dinaiki air.

“Kami diberi sebuah khemah daripada seorang penduduk yang mana berpakat menempatkan anak-anak kecil di dalam khemah berkenaan. Manakala yang dewasa terpaksa menahan kesejukan bermalam di atas hamparan yang dibentang di tepi jalan.

“Rumah kami terperangkap, nak ke pusat pemindahan sementara (PPS) juga sudah penuh, selain jalan yang menghubungkan lokasi kami berada, dinaiki air sehingga 0.8 meter.

“Insya Allah kami masih boleh bertahan, namun sangat mengharapkan bantuan makanan kerana kami sendiri terpaksa berjimat dengan menanak nasi daripada beras yang sudah basah akibat ditenggelami air,” katanya.

Anira berkata, mereka hanya makan apa yang ada hasil bekalan yang sempat diselamatkan daripada dapur masing-masing, sebelum kesemua kediaman mereka ditenggelami banjir dan hanya menampakkan bahagian bumbung sahaja.

Seorang lagi mangsa Fatimah Nik Lah, 53, berkata dia reda dengan apa yang terjadi kerana sudah tidak larat, selain mengakui berada dalam kesakitan susulan sakit di bahagian kaki.

“Selain saya, suami, Ismail Talib, 60, juga tidak begitu sihat tetapi terpaksa berteduh dan bermalam dalam kesejukan, malah ada masanya kami terlelap dalam kebasahan akibat tempias hujan kerana gerai ini tidak berdinding.

“Lebih memeritkan apabila kami hanya sehelai sepinggan apabila tidak sempat membawa pakaian bersama kerana air naik secara mendadak,” katanya.

Jelasnya, mereka masih belum menerima sebarang bantuan dan anaknya terpaksa meminta tolong melalui laman Facebook kerana sudah buntu memikirkan cara lain.

BERITA BERKAIT
POPULAR