Bank Negara pertingkatkan langkah keselamatan tangani penipuan wang

September 26, 2022 · Isu semasa

Susulan aktiviti penipuan yang semakin meningkat, Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini (26 September 2022) mengumumkan bahawa ia telah mengeluarkan langkah balas tambahan dan keselamatan kepada industri yang menyasarkan modus operandi taktik penipuan kewangan terkini.

Ini termasuk keperluan bagi bank untuk menukar daripada SMS One Time Passwords (OTP) kepada bentuk pengesahan yang lebih selamat untuk aktiviti atau transaksi dalam talian yang berkaitan dengan pembukaan akaun baharu, pemindahan dana, pembayaran dan perubahan dalam maklumat peribadi dan tetapan peranti.

Terdapat juga tempoh bertenang untuk kali pertama pendaftaran perkhidmatan perbankan dalam talian, tindak balas penipuan dan pengesanan yang dikemas kini, piawaian standard Pertukaran Proses Kewangan (FPX), dan proses pengesahan yang lebih ketat seperti melaksanakan panggilan telefon masa nyata.

Bank pusat itu juga berkata bahawa bank akan dikehendaki menyediakan talian khusus untuk melaporkan insiden penipuan dan mewujudkan kesedaran yang lebih luas berkaitan taktik penipuan baharu bagi memastikan orang ramai lebih berhati-hati dalam melindungi maklumat peribadi mereka.

Bank juga dikehendaki menyediakan pelanggan dengan cara yang mudah untuk mereka menggantung akaun bank jika disyaki telah terjejas, dengan pilihan untuk mengaktifkan semula akaun mereka apabila ia disahkan selamat.

Bagaimanapun, Gabenor BNM Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus mengakui bahawa keselamatan yang dipertingkatkan untuk menghalang penipuan boleh menyebabkan pengguna mengalami pengalaman perbankan yang lebih menyusahkan.

“Sebagai contoh, urus niaga perbankan dalam talian mungkin mengambil masa lebih lama untuk diproses. Institusi kewangan juga akan melakukan lebih banyak semakan apabila pelanggan meminta untuk menukar atau mendaftarkan nombor telefon baharu.

“(Tetapi) jangan silap, walaupun langkah ini melibatkan sedikit kesulitan, ia penting untuk melindungi kepentingan pelanggan,” kata Nor Shamsiah pada pelancaran pameran jenayah kewangan hari ini.

BNM berkata usaha ini dilakukan dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), dan Pusat Anti Jenayah Kewangan Kebangsaan (NFCC) untuk lebih meningkatkan lagi keberkesanan Pusat Tindak Balas Penipuan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) dalam mengelak kerugian selanjutnya.

Nor Shamsiah berkata butiran lanjut mengenai inisiatif ini akan diumumkan dalam masa terdekat.

Beliau menambah bahawa kerjasama daripada syarikat telekomunikasi dan platform teknologi juga akan menjadi kunci untuk mengisi sebarang kelemahan yang boleh dieksploitasi oleh penipu.

“Dalam jangka masa pendek, semua pihak memainkan peranan penting dalam mengukuhkan pertahanan kolektif kita untuk menangani ancaman penipuan kewangan,” katanya.

Bank pusat itu menambah bahawa maklumat mengenai taktik penipuan terkini dan langkah bagaimana individu boleh memperlengkapkan diri mereka dengan pengetahuan menentang penipuan yang berkembang, boleh didapati di halaman Facebook Amaran Scam.

Sejak 2019, pelbagai langkah balas untuk mengekang penipuan kewangan telah dilaksanakan, termasuk menukar daripada menggunakan SMS untuk memberitahu pelanggan tentang aktiviti perbankan, mengalih keluar hiperpautan dalam e-mel dan SMS, dan menyenaraihitamkan akaun untuk aktiviti perbankan yang mencurigakan.

Tetapi langkah balas ini nampaknya tidak berkesan kerana JSJK melaporkan sejumlah 71,833 penipuan berjumlah lebih RM5.2 bilion kerugian dari 2020 hingga Mei 2022.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Tiada wakil UMNO dan DAP di Kementerian Kewangan, dedah NST
December 2, 2022· Politik
Polis siasat video tular lagu kebangsaan dikibar bersama bendera Israel
December 1, 2022· Isu semasa
Dakwaan Agong campur tangan bentuk kerajaan, NGO lapor polis terhadap Zahid
November 29, 2022· Politik
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
November 26, 2022· Isu semasa
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Isu LGBT dalam kalangan agamawan rosakkan imej Islam
September 25, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
7 jam lalu · Isu semasa
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
12 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
21 jam lalu · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
December 4, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
2 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
3 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok