Bank Negara bimbang aktiviti skim ‘beli sekarang bayar kemudian’

July 6, 2022 · Isu semasa

Bank Negara Malaysia (BNM) bimbang berhubung skim ‘beli sekarang bayar kemudian’ (BNPL) yang boleh mendorong orang ramai berbelanja melebihi daripada kemampuan mereka.

Sehubungan itu, BNM dilaporkan bekerjasama dengan beberapa agensi berkaitan untuk menangani skim berkenaan, termasuk memberi pendidikan kepada orang ramai, menurut MalayMail.

Walaupun pertumbuhan eksponennya – dengan penyelidik pasaran menganggarkan jumlah urus niaga melebihi RM2 bilion tahun ini – skim BNPL tidak dikawal.

Pertumbuhan skim itu kebanyakannya dibantu oleh kesan daripada sekatan akibat pandemik Covid-19 memaksa pembeli untuk lebih banyak membuat urus niaga dalam talian dan memburu diskaun.

“Walaupun skim BNPL lazimnya membenarkan pelanggan membuat pembayaran untuk pembelian secara ansuran dengan faedah sifar, pengguna perlu sedar bahawa mungkin terdapat caj lain yang dikenakan (contohnya yuran pemprosesan dan yuran pembayaran lewat),” kata bank pusat itu dalam menjawab pertanyaan Malay Mail.

“Dalam sesetengah kes, jumlah caj yang dikenakan oleh penyedia BNPL kepada pelanggan mungkin lebih tinggi daripada jumlah faedah dan caj yang dikenakan oleh pemberi pinjaman tradisional untuk produk, seperti kad kredit,” kata BNM.

Skim BNPL yang ditawarkan oleh pengendali bukan bank pada masa ini tidak termasuk dalam bidang kuasa kawal selia BNM atau mana-mana agensi kawal selia lain.

Tetapi Kementerian Kewangan (MoF) dan Suruhanjaya Sekuriti (SC) sedang berusaha antara agensi untuk menggubal Akta Kredit Pengguna (CCA) pada 2022 yang juga akan melibatkan penubuhan Lembaga Pemantauan Kredit Pengguna (CCOB), kata pengawal selia.

“CCOB akhirnya akan bertindak sebagai pihak berkuasa tunggal untuk mengawal semua aktiviti kredit pengguna, bermula dengan yang ditawarkan oleh penyedia kredit yang pada masa ini tidak dikawal oleh mana-mana pihak berkuasa, seperti skim BNPL yang ditawarkan oleh pengendali bukan bank,” kata BNM.

Pada masa ini terdapat hampir sedozen penyedia perkhidmatan BNPL dalam pasaran Malaysia, dengan lebih banyak lagi dijangka menyertainya.

Penganalisis pasaran berkata bank dan penyedia kredit tradisional lain sedang berusaha membangunkan skim BNPL mereka sendiri, dan tidak lama lagi boleh menyertai saingan itu.

Dalam ekonomi yang lebih kaya, skim BNPL telah menarik perhatian pengawal selia berikutan laporan bahawa ramai pemain utama industri itu telah menyebabkan peningkatan jumlah hutang.

BNM berkata dengan penggubalan CCA, penyedia BNPL bukan bank “dijangka tertakluk kepada keperluan kawal selia yang sesuai termasuk amalan pinjaman yang bertanggungjawab untuk mengurangkan risiko BNPL ditawarkan kepada pelanggan yang tidak dapat membayar balik.”

“Penyedia sedemikian juga akan tertakluk kepada jangkaan mengenai perlindungan pengguna, pengurusan risiko dan pematuhan Syariah,” tambahnya.

“Bagi skim BNPL yang ditawarkan oleh, atau bekerjasama dengan institusi perbankan, institusi perbankan dijangka mematuhi amalan yang konsisten dengan keperluan pinjaman bertanggungjawab sedia ada.”

Buat masa ini, bank pusat telah menasihatkan pengguna supaya berhati-hati dan membuat keputusan berhati-hati apabila menggunakan skim BNPL, memberi perhatian khusus kepada terma dan syarat, terutamanya apabila ia berkaitan dengan yuran dan caj.

Pengguna juga digalakkan untuk membayar ansuran sepenuhnya dan tepat pada masanya untuk mengelakkan penalti, supaya hutang dapat diurus dengan baik.

“Ianya boleh bertambah dengan mudah jika tidak berhati-hati,” bank itu memberi amaran.

Berita berkaitan
Inflasi di Amerika semakin menghimpit rakyat, sukar penuhi keperluan hidup
July 30, 2022· Dunia
MPN cadang tubuh Tabung Makanan atasi inflasi, bantu rakyat susah
July 26, 2022· Isu semasa
Gabenor jelaskan perbezaan Malaysia dengan Sri Lanka
July 24, 2022· Isu semasa
Aspek keselamatan negara tak terjejas dengan langkah penjimatan
July 19, 2022· Isu semasa
Popular
Bersatu gesa kerajaan tubuh RCI siasat skandal kapal tak siap
August 8, 2022
Rafizi dakwa ada surat bocor kaitkan Najib berhubung kontrak LCS
August 8, 2022
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
August 8, 2022
Pengarah urusan syarikat tipu pakeh umrah dipenjara 10 tahun
August 9, 2022
Lagi Isu semasa terkini
PM lapor polis akaun Telegram, Signal peribadi digodam
16 minit lalu · Isu semasa
Skandal LCS: Keselamatan negara atau selamatkan wang negara daripada hangus?
21 minit lalu · Isu semasa
Kes baharu semalam kekal bawah 3,000, enam kematian dicatat
29 minit lalu · Isu semasa
Pengarah urusan syarikat tipu pakej umrah dipenjara 10 tahun
9 jam lalu · Isu semasa
Subsidi bersasar dilaksana apabila keadaan ekonomi mengizinkan: Zafrul
9 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
24 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok