Bank Negara bimbang aktiviti skim ‘beli sekarang bayar kemudian’

July 6, 2022 · Isu semasa

Bank Negara Malaysia (BNM) bimbang berhubung skim ‘beli sekarang bayar kemudian’ (BNPL) yang boleh mendorong orang ramai berbelanja melebihi daripada kemampuan mereka.

Sehubungan itu, BNM dilaporkan bekerjasama dengan beberapa agensi berkaitan untuk menangani skim berkenaan, termasuk memberi pendidikan kepada orang ramai, menurut MalayMail.

Walaupun pertumbuhan eksponennya – dengan penyelidik pasaran menganggarkan jumlah urus niaga melebihi RM2 bilion tahun ini – skim BNPL tidak dikawal.

Pertumbuhan skim itu kebanyakannya dibantu oleh kesan daripada sekatan akibat pandemik Covid-19 memaksa pembeli untuk lebih banyak membuat urus niaga dalam talian dan memburu diskaun.

“Walaupun skim BNPL lazimnya membenarkan pelanggan membuat pembayaran untuk pembelian secara ansuran dengan faedah sifar, pengguna perlu sedar bahawa mungkin terdapat caj lain yang dikenakan (contohnya yuran pemprosesan dan yuran pembayaran lewat),” kata bank pusat itu dalam menjawab pertanyaan Malay Mail.

“Dalam sesetengah kes, jumlah caj yang dikenakan oleh penyedia BNPL kepada pelanggan mungkin lebih tinggi daripada jumlah faedah dan caj yang dikenakan oleh pemberi pinjaman tradisional untuk produk, seperti kad kredit,” kata BNM.

Skim BNPL yang ditawarkan oleh pengendali bukan bank pada masa ini tidak termasuk dalam bidang kuasa kawal selia BNM atau mana-mana agensi kawal selia lain.

Tetapi Kementerian Kewangan (MoF) dan Suruhanjaya Sekuriti (SC) sedang berusaha antara agensi untuk menggubal Akta Kredit Pengguna (CCA) pada 2022 yang juga akan melibatkan penubuhan Lembaga Pemantauan Kredit Pengguna (CCOB), kata pengawal selia.

“CCOB akhirnya akan bertindak sebagai pihak berkuasa tunggal untuk mengawal semua aktiviti kredit pengguna, bermula dengan yang ditawarkan oleh penyedia kredit yang pada masa ini tidak dikawal oleh mana-mana pihak berkuasa, seperti skim BNPL yang ditawarkan oleh pengendali bukan bank,” kata BNM.

Pada masa ini terdapat hampir sedozen penyedia perkhidmatan BNPL dalam pasaran Malaysia, dengan lebih banyak lagi dijangka menyertainya.

Penganalisis pasaran berkata bank dan penyedia kredit tradisional lain sedang berusaha membangunkan skim BNPL mereka sendiri, dan tidak lama lagi boleh menyertai saingan itu.

Dalam ekonomi yang lebih kaya, skim BNPL telah menarik perhatian pengawal selia berikutan laporan bahawa ramai pemain utama industri itu telah menyebabkan peningkatan jumlah hutang.

BNM berkata dengan penggubalan CCA, penyedia BNPL bukan bank “dijangka tertakluk kepada keperluan kawal selia yang sesuai termasuk amalan pinjaman yang bertanggungjawab untuk mengurangkan risiko BNPL ditawarkan kepada pelanggan yang tidak dapat membayar balik.”

“Penyedia sedemikian juga akan tertakluk kepada jangkaan mengenai perlindungan pengguna, pengurusan risiko dan pematuhan Syariah,” tambahnya.

“Bagi skim BNPL yang ditawarkan oleh, atau bekerjasama dengan institusi perbankan, institusi perbankan dijangka mematuhi amalan yang konsisten dengan keperluan pinjaman bertanggungjawab sedia ada.”

Buat masa ini, bank pusat telah menasihatkan pengguna supaya berhati-hati dan membuat keputusan berhati-hati apabila menggunakan skim BNPL, memberi perhatian khusus kepada terma dan syarat, terutamanya apabila ia berkaitan dengan yuran dan caj.

Pengguna juga digalakkan untuk membayar ansuran sepenuhnya dan tepat pada masanya untuk mengelakkan penalti, supaya hutang dapat diurus dengan baik.

“Ianya boleh bertambah dengan mudah jika tidak berhati-hati,” bank itu memberi amaran.

Berita berkaitan
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
February 4, 2023· Isu semasa
Lebih ramai akan muflis jika OPR meningkat lagi, kata pakar
January 5, 2023· Isu semasa
Nilai ringgit jatuh pada sesi pembukaan
October 28, 2022· Isu semasa
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.70, kerajaan masih abai nasihat MPN
October 3, 2022· Isu semasa
Popular
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
February 5, 2023
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
February 5, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
580 mangsa banjir di 3 negeri pindah ke tujuh PPS hingga malam ini
8 jam lalu · Isu semasa
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
9 jam lalu · Isu semasa
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
9 jam lalu · Isu semasa
Kanser serviks kerap serang wanita muda
18 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok