Banjir kilat di Lembah Klang selepas hujan lebat semalam

November 17, 2022 · Isu semasa

Hujan lebat berterusan sekitar Lembah Klang sejak malam tadi menyebabkan beberapa kawasan dilaporkan terjejas akibat banjir antaranya di Selangor melibatkan Sepang, Hulu Langat, Petaling dan Klang.

Beberapa kawasan yang dilanda banjir kilat awal pagi ini, 17 November 2022. – Gambar media sosial

Menurut Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia Negeri Selangor sebanyak tujuh PPS dibuka sejak awal pagi ini melibatkan perpindahan lebih 800 mangsa daripada kira-kira 200 keluarga.

PPS tersebut adalah Dewan Orang Ramai Gemilang, Taman Gemilang di Sepang; Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Semenyih dan Balai Raya Pekan Bangi Lama di Hulu Langat; Dewan Camelia Putra Height dan Masjid Putra Height di Petaling; Masjid Kampung Johan Setia dan Balai MPKK Kampung Jalan Kebun Batu 7 di Klang.

Calon Perikatan Nasional, Ustaz Mohd Noor Mohd Sahar turut melawat kawasan dilanda banjir di Kuala Selangor.

Manakala PPS di Sekolah Menengah Kebangsaan Jeram di Kuala Selangor serta Dewan Bagan Nakhoda Omar dan Dewan Simpang 5 di Sabak Bernam masih beroperasi sejak 11 Nov.

Calon Parlimen Kuala Selangor, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz melawat penduduk kampung yang terkesan akibat banjir.

Pengarah Bomba Selangor Norazam Khamis berkata satu kejadian tanah runtuh berlaku awal pagi tadi di Taman Sri Jelok, Kajang melibatkan sebuah rumah teres dua tingkat dan empat mangsa berusia 19 hingga 26 tahun berjaya diselamatkan.

Jurucakap Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur berkata situasi sekitar ibu negara masih dalam keadaan terkawal meskipun hujan lebat pada awal pagi tadi, namun pemantauan anggota diteruskan terutamanya di kawasan hotspot.

Di MELAKA, jumlah mangsa banjir kekal 37 orang daripada 12 keluarga setakat 8 pagi ini melibatkan Kampung Bukit Tambun, Kampung Bukit Balai, Kampung Pulau, Kampung Belimbing dan Kampung Panchor.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Melaka dalam satu kenyataan memaklumkan kesemua mangsa terjejas melibatkan penduduk di daerah Alor Gajah yang ditempatkan di satu pusat PPS.

“Kesemua mangsa itu ditempatkan di PPS Dewan Pejabat Jawatankuasa Pembangunan dan Penyelarasan Dewan Undangan Negeri (Japerun) Durian Tunggal,” katanya

Di JOHOR, tiga daerah masih terjejas dengan banjir kilat iaitu Tangkak, Kluang dan Segamat yang menunjukkan bilangan mangsa turun sedikit kepada 325 orang setakat 8 pagi ini berbanding 327 orang, malam tadi.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD), dalam kenyataan memaklumkan kesemua mangsa terdiri daripada 80 keluarga itu masih ditempatkan di lima PPS yang masih beroperasi, setakat ini.

“Seramai 39 orang ditempatkan di Balai Raya Kampung Batu Badak dan 14 orang masih berada di Dewan Komuniti Tasek, Segamat; manakala 32 orang di Dewan Utama Kampung Ithnin Maarof di Kluang.

“Di Sekolah Kebangsaan Simpang 5 Darat dan Sekolah Agama Simpang 5 Darat, Tangkak; menempatkan mangsa paling ramai, masing-masing 132 dan 108 orang berikutan banjir termenung,” menurut jawatankuasa itu.

JPBD turut memaklumkan paras air di Sungai Lenik (Ladang Cha’ah), Segamat mencatatkan paras bahaya dengan bacaan 6.09 meter.

Di PULAU PINANG, Penolong Pengarah Sektor Operasi Angkatan Pertahanan Awam (APM) Pulau Pinang Mej (PA) Kamal Jakarinah berkata PPS Dewan Banjir Desa Puri ditutup sepenuhnya petang semalam selepas banjir yang melanda kawasan tersebut pulih.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Hujan lebat dan ribut petir diramal seluruh negara selama tiga hari
November 28, 2022· Isu semasa
Pusat undi di Sepang tenggelam banjir, ditukar lokasi
November 18, 2022· Politik
Ribut petir dijangka mulai esok hingga minggu depan
November 18, 2022· Isu semasa
Esok PRU-15, 8 negeri banjir mangsa cecah 4,410 orang
November 18, 2022· Isu semasa
Popular
Selepas jadi PM tersingkat, kes saman Ismail Sabri dengan Lokman selesai tanpa bicara
November 29, 2022
Peguam Rosmah ditegur hakim supaya utamakan kes pengubahan wang haram
November 29, 2022
Sembilan pertuduhan rogol, amang seksual dihadapi penceramah bebas
November 29, 2022
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
November 26, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Selepas jadi PM tersingkat, kes saman Ismail Sabri dengan Lokman selesai tanpa bicara
14 jam lalu · Isu semasa
Sembilan pertuduhan rogol, amang seksual dihadapi penceramah bebas
16 jam lalu · Isu semasa
Peguam Rosmah ditegur hakim supaya utamakan kes pengubahan wang haram
16 jam lalu · Isu semasa
Ismail Sabri nafi perbelanjaan 2020-2022 tak direkod dalam akaun
22 jam lalu · Isu semasa
2,465 kes baharu Covid-19 semalam, lima kematian
22 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok