Banjir di tiga negeri: Jumlah mangsa di PPS semakin berkurangan

September 19, 2022 · Isu semasa

Keadaan banjir di Johor, Perak dan Melaka hari ini menunjukkan perkembangan positif apabila mangsa banjir yang ditempatkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) kian berkurangan, lapor Bernama.

Di JOHOR, banjir yang melanda Batu Pahat disebabkan pertembungan hujan lebat dan fenomena air pasang pada awal pagi Rabu lepas, menunjukkan jumlah mangsa terus mencatatkan pengurangan kepada 131 orang setakat 8 pagi ini berbanding 164 orang yang direkodkan malam tadi.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) dalam kenyataan memaklumkan kesemua mangsa terdiri daripada 33 keluarga itu ditempatkan di sebuah PPS di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Gading di sini yang dibuka sejak Rabu lepas.

Menurut JPBD, lokasi terjejas ialah Taman Sri Panchor, Kampung Sengkuang, Kampung Baru Sri Gading, Pekan Seri Gading dan Kampung Seri Tanjung.

Di PERAK, jurucakap Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri memaklumkan jumlah mangsa banjir di Kampung Tengah Bukit Semanggol dekat Bagan Serai yang ditempatkan di PPS Dewan Semanggol kekal 12 orang daripada tiga keluarga setakat 9 pagi ini.

Kesemua mangsa dijangka pulang ke rumah masing-masing hari ini berikutan air banjir sudah surut sepenuhnya dan cuaca ketika ini adalah baik.

Hujan lebat selama beberapa jam awal pagi semalam menyebabkan kawasan Kampung Tengah Bukit Semanggol di Bagan Serai dilanda banjir kilat dan terpaksa dipindahkan ke PPS yang mula dibuka pada pukul 12 tengah hari.

Di MELAKA, jumlah mangsa banjir daripada lapan keluarga yang ditempatkan di dua PPS bertempat di Alor Gajah berkurang kepada 28 orang setakat 8.30 pagi tadi berbanding 29 orang daripada sembilan keluarga pada 8 malam tadi.

Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka dalam satu kenyataan berkata sebanyak 20 mangsa daripada empat keluarga ditempatkan di PPS Balai Raya Bukit Balai manakala lapan orang daripada empat keluarga ditempatkan di PPS Balai Raya Bukit Tambun

“Mangsa merupakan penduduk dari Kampung Bukit Tambun, Kampung Bukit Balai dan Kampung Pulau,” menurut kenyataan itu.

Berita berkaitan
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
December 1, 2023· Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
November 29, 2023· Isu semasa
Mangsa banjir di tiga negeri sedikit menurun setakat malam ini
November 27, 2023· Isu semasa
Mangsa banjir di Kelantan meningkat, Terengganu turun dan Selangor kekal
November 27, 2023· Isu semasa
Popular
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
December 1, 2023
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
December 1, 2023
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
December 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Remaja cuba samun pemandu e-hailing didakwa esok
1 jam lalu · Isu semasa
Dakwaan gangguan seksual dihadapi Wahab, polis akan panggil beberapa individu
1 jam lalu · Isu semasa
Laporan Wahab dakwa Agus buat gangguan seksual disiasat polis
19 jam lalu · Isu semasa
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023 · Isu semasa
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
December 1, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tuan Guru Hadi di Grand Finale PRK Kemaman
7 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Radzi Jidin di Grand Finale PRK Kemaman
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok