Bangga hina Agong, penyokong tegar Anwar kini diburu polis

Susulan menghina selain membuat dakwaan berbaur hasutan terhadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menerusi video secara langsung dalam laman rasmi Youtube, Pengerusi Pro-Keadilan Sarawak, Iswardy Morni kini menjadi buruan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pemangku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Dev Kumar berkata, pihaknya kini membuka tiga kertas siasatan susulan menerima laporan berhubung video tersebut.

“Kertas siasatan dibuka di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, Sekyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Siasatan dijalankan Unit Siastaan Jenayah Terkelas Bukit Aman dan individu ini sedang kita kesan,” katanya lapor Utusan Malaysia.

Semalam, Iswardy memuat naik video secara ‘live’ berhubung Total Lockdown: Apa Yang Kerajaan Gagal Belajar Dalam Setahun ini di Youtube rasmi miliknya.

Dalam video itu, calon Ketua Cabang Petra Jaya PKR Sarawak itu, secara sinis dengan berniat jahat menyindir Raja Permaisuri dan mendakwa Sultan Abdullah tidak mengambil sebarang tindakan ketika krisis pandemik Covid-19 kerana mahu melihat rakyatnya meninggal dunia.

Lebih melampau, Iswardy sambil tersenyum sinis dan seolah-olah bangga dapat mengkritik Tuanku dihadapan 6,0000 penonton yang didakwa bersamanya dalam siaran langsung tersebut.

Video live itu turut mendapat tontonan sehingga 38,645 orang.

BERITA BERKAIT
POPULAR