Bakal jemaah haji tidak boleh terus bergantung bantuan kewangan kerajaan

September 21, 2022 · Isu semasa

Sejurus berakhirnya musim haji tahun ini, isu kemungkinan akan berlaku lagi peningkatan bayaran mengerjakan ibadah itu untuk jemaah muassasah di negara ini kembali dibicarakan.

Kemungkinan berlaku peningkatan bayaran itu dibayangkan oleh Pengerusi Lembaga Tabung Haji Tan Sri Azman Mokhtar pada bulan lepas, apabila beliau menyatakan Tabung Haji dijangka membincangkan tentang isu kenaikan kos musim depan dengan kerajaan, lapor Bernama.

Bagi mereka yang terlibat dalam pengurusan haji, peningkatan bayaran untuk musim haji 1444 Hijrah/2023 Masihi, jika berlaku, dianggap wajar kerana kos mengerjakan ibadah itu sebenarnya meningkat saban tahun atas beberapa faktor termasuk inflasi, pergerakan nilai tukaran mata wang, pengenalan caj dan cukai baharu oleh kerajaan Arab Saudi selain pembangunan di Makkah dan Madinah.

Meskipun begitu, kata mereka, kenaikan kos tersebut tidak begitu dirasai oleh jemaah haji muassasah negara ini lantaran langkah Tabung Haji yang melaksanakan bantuan kewangan.

TIDAK DAPAT DIELAK

Berkongsi pandangan mengenai perkara itu, Pengerusi Eksekutif Andalusia Travel & Tours Sdn Bhd Datuk Md Daud Che Ngah berkata peningkatan kos haji adalah perkara yang perlu diterima oleh bakal jemaah kerana ia sesuatu yang tidak dapat dielakkan.

Menurutnya, kenaikan itu adalah fenomena yang sudah dijangka, khususnya pascapandemik COVID-19.

“Memang dijangka kos haji meningkat setiap tahun atas beberapa faktor termasuk penginapan jemaah, pengangkutan dan pergerakan para jemaah haji serta lain-lain perkara yang ditetapkan kerajaan Arab Saudi di saat kita masih berhadapan dengan pandemik COVID-19 ini.

“Umat Islam yang berhasrat untuk menunaikan haji perlu bersedia dengan kenaikan kos itu, dan mereka (bakal haji) tidak boleh bergantung pada subsidi atau bantuan kewangan semata-mata untuk menunaikan ibadat tersebut,” katanya kepada Bernama.

Ini juga seiring dengan pendekatan maqasid syariah (matlamat dalam setiap hukum syarak) yang mana antara kewajipan menunaikan fardu haji adalah bagi mereka yang berkemampuan termasuk dari sudut kewangan.

Justeru, sekiranya bakal jemaah haji memahami konsep berkemampuan mengikut lunas Islam, pasti secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan beban kos subsidi yang ditanggung oleh Tabung Haji.

“Istilah kemampuan ini juga boleh dipecahkan kepada aspek-aspek berikut, iaitu bakal haji berkemampuan membayar kos tunai haji, ada bekalan nafkah untuk waris yang ditinggalkan, ada pengangkutan, aman perjalanan (tiada kekacauan), sihat tubuh badan dan mempunyai masa dan kebenaran (untuk menunaikan haji).

“Sudah tiba masanya Tabung Haji tidak dibebankan dengan jumlah subsidi haji yang tinggi dan bakal haji perlu bersedia untuk membayar lebih serta tidak boleh lagi bergantung pada bantuan Tabung Haji semata-mata,” katanya.

Tabung Haji dianggar membelanjakan hampir RM200 juta untuk musim haji tahun ini bagi menampung sebahagian daripada kos sebenar mengerjakan ibadah tersebut.

TELITI DALAM PEMBERIAN SUBSIDI

Katanya, sebagai ‘orang lama’ dalam bidang pengurusan haji, beliau berpandangan pemberian bantuan kewangan haji tersebut perlu diteliti semula termasuk hanya diberikan kepada bakal haji yang benar-benar layak.

Ini kerana bantuan kewangan yang diberikan secara langsung oleh Tabung Haji pada masa ini tidak hanya dimanfaatkan oleh golongan sasaran tetapi turut dinikmati oleh mereka yang berpendapatan tinggi dan berkemampuan membayar kos sebenar.

“Saya pernah berkhidmat dengan Tabung Haji (selama) kira-kira 25 tahun, dan saya melihat peruntukan subsidi yang diberikan kepada jemaah muassasah ini terlalu tinggi hingga mencapai lebih 60 peratus untuk seorang jemaah.

“Bagi saya, secara peribadi, Tabung Haji kena nilai semula pemberian subsidi haji secara menyeluruh sebab kita tidak mahu, jika bantuan tersebut diberikan dalam jangka masa panjang, ia akan beri kesan kepada Tabung Haji itu sendiri. Bagi saya, kalau nak bagi bantuan pun cukup sekadar 30 peratus.

“Dalam situasi ini, kita kena berbalik kepada maqasid syariah. Selain keupayaan kewangan, mereka yang layak juga mestilah sihat tubuh badan dan bebas penyakit. Saya lihat ada jemaah (ketika melakukan ibadah haji) menggunakan kerusi roda dan ditolak dengan bantuan para petugas haji, sedangkan mereka yang sakit ini tidak wajib pun menunaikan haji,” tambahnya.

Pada awal tahun ini, Tabung Haji menganggarkan kos menunaikan ibadah itu bagi setiap jemaah muassasah untuk musim 1445 Hijrah/2022 Masihi ialah RM25,540, namun angka sebenar meningkat kepada RM28,632.

Daripada jumlah itu, seorang jemaah muassasah B40 hanya membayar RM10,980 manakala bagi yang bukan daripada B40 pula sebanyak RM12,980.

Pandangan senada turut disuarakan oleh Pengarah Eksekutif Wira Saujana Travel & Tours Mohamad Adzri Othman yang berkata pemberian bantuan itu seharusnya dibuat secara bersasar dengan memfokuskan pada mereka yang kurang berkemampuan, bukan meliputi semua jemaah seperti amalan semasa.

“Bantuan yang diberikan biarlah adil, sedangkan ada dalam kalangan jemaah muassasah ini daripada mereka yang mampu pergi haji tanpa bantuan (kewangan) Tabung Haji pun. Bagi saya perkara seperti inilah yang perlu dinilai semula,” katanya.

PERKHIDMATAN LEBIH BAIK

Mohamad Adzri berkata jemaah seharusnya akur dengan peningkatan kos mengerjakan haji kerana ia seiring dengan kualiti perkhidmatan dan kemudahan yang ditawarkan kepada setiap jemaah.

Namun begitu menurutnya, jemaah haji di negara ini masih beruntung kerana bayaran yang ditetapkan itu masih lagi rendah berbanding negara lain.

“Untuk jemaah muassasah, mereka yang mendapat subsidi hanya perlu membayar jumlah yang kecil berbanding kos sebenar ibadah itu.

“Jemaah swasta pula perlu membayar kos haji mencecah lebih RM30,000 seorang. Walaupun jumlah ini disifatkan agak besar, perkhidmatan yang kita berikan sebagai pengendali haji swasta adalah yang terbaik termasuk penginapan dan kemudahan pengangkutan yang selesa untuk jemaah,” katanya.

Jelasnya, peningkatan kos mengerjakan ibadah haji juga dibuat mengikut situasi semasa berikutan kerajaan Arab Saudi sentiasa menaik taraf semua perkhidmatan bagi keselesaan para jemaah haji yang datang dari seluruh dunia.

“Jika masih belum berkemampuan, tidak perlu memaksa diri mengerjakan haji. Bagi saya, dengan kos tinggi yang jemaah bayar, mereka boleh menikmati setiap kemudahan yang terbaik, bukan sahaja yang disediakan kerajaan Arab Saudi tetapi juga daripada syarikat pengendali haji,” ujarnya.

Berita berkaitan
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
September 29, 2022· Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
September 29, 2022· Isu semasa
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
September 29, 2022· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
September 28, 2022· Politik
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
Ejen kosmetik diculik beritahu disembunyikan di Laos
October 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
11 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
13 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
15 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
16 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
16 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok