Bahas isu Sulu akan dedah strategi kerajaan: Speaker Parlimen

July 20, 2022 · Isu semasa

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun berkata beliau melarang ahli Parlimen daripada membahaskan isu perundangan merampas aset Malaysia di luar negara oleh pihak mendakwa pewaris kesultanan Sulu, bagi mengelakkan strategi balas Putrajaya terdedah.

Beliau terpaksa menjelaskan keputusannya menolak beberapa usul berkaitan perkara itu diteliti selepas ahli Parlimen pembangkang hari ini menegaskan Speaker telah membuat keputusan yang salah, sehingga mencetuskan kekecohan.

“Mengenai isu sub judice, (Perintah Tetap) 36 (2) menyatakan bahawa tidak boleh disebut apa-apa perkara yang sedang dibincangkan oleh mahkamah jika pengerusi mendapati ia merugikan pihak yang terlibat dalam prosiding undang-undang,” katanya

“Apabila kita bercakap tentang perkara Sulu ini, sudah ada perintah ex-parte di mana kita perlu bayar AS$15 bilion (RM66 bilion). Adakah kita mahu berbincang dan semasa perbincangan ini berlaku, kita tidak akan tahu apa yang akan diperkatakan, dan secara tidak sengaja strategi kerajaan terbongkar dan akan ada kritikan terhadap tindakan yang akan diambil oleh kerajaan,” tambahnya.

“Oleh itu, pihak lain kini boleh membaca strategi (kita). Tidakkah itu menjejaskan kepentingan kerajaan dalam prosiding perundangan? Adakah kita mahu mendedahkan strategi kita kepada dunia?”

Terdahulu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhujah bahawa Speaker perlu sekurang-kurangnya mengeluarkan ketetapan untuk memaksa kerajaan menjelaskan faktor-faktor yang membawa kepada perundangan yang kini menjadi kepentingan awam.

Anwar, yang juga Ahli Parlimen Port Dickson kelihatan menyalahkan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak atas saman itu, memetik keputusan untuk menghentikan pembayaran wang sebanyak RM5,300 kepada waris sultan Sulu pada 2013 selepas serangan ke atas Lahad Datu oleh Jamalul Kiram III yang mengangkat dirinya sendiri sebagai pemerintah.

“Ini adalah isu yang amat sensitif bukan sahaja kepada rakyat Sabah tetapi kepada rakyat Malaysia. Bagaimana negara yang merdeka dan berdaulat serta dicabar kedaulatannya, Parlimennya tidak membenarkan ianya dibahaskan,” kata Anwar.

“Saya percaya isu seperti ini akan membolehkan kita menangguhkan perbincangan agenda lain, supaya Parlimen boleh membuat keputusan mengenai kedudukan, supaya Parlimen boleh menyokong kerajaan sekiranya tindakan yang betul diambil,” tambah Ahli Parlimen Port Dickson itu.

Semalam, seorang profesor undang-undang menyifatkan usaha individu yang mendakwa waris kesultanan Sulu, memohon tindakan perundangan terhadap Malaysia di Sepanyol dan Perancis, sebagai satu ‘serang hendap’, dan negara tidak menjangka ia akan dilakukan.

Datuk Rahmat Mohamad yang juga profesor perundangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkata penasihat undang-undang yang diupah waris kesultanan Sulu itu melihat bahawa Sepanyol dan Perancis mempunyai undang-undang yang mesra timbang tara.

Selasa lalu, Mahkamah Rayuan Paris membenarkan permohonan Putrajaya untuk menggantung keputusan sebelum ini yang mengisytiharkan liabiliti Malaysia terhadap penyelesaian berbilion ringgit yang dituntut oleh waris sultan Sulu.

Pada 13 Julai, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dipetik sebagai berkata bahawa Mahkamah Rayuan Paris telah membenarkan permohonan Putrajaya untuk menggantung keputusan timbang tara yang mengisytiharkan kerajaan Malaysia bertanggungjawab terhadap penyelesaian berbilion ringgit yang dituntut oleh individu yang kononnya waris kesultanan Sulu.

Ini bermakna keputusan sebelum ini yang diperoleh di Sepanyol tidak boleh dikuatkuasakan di mana-mana negara sehingga kata dua dicapai di Paris, setelah pihak berkuasa di Luxembourg dilaporkan merampas aset dua anak syarikat Petronas yang dituntut oleh waris terbabit.

Kerajaan Malaysia telah memfailkan penolakan Stampa sebagai penimbang tara oleh Mahkamah Tinggi Madrid pada Jun tahun lepas. Stampa akhirnya diisytiharkan tidak layak dan Putrajaya telah menggunakan keputusan itu sebagai asas untuk menolak kesahihan Anugerah Akhir.

Selain itu, Rahmat turut mempersoalkan pembiayaan yang dikatakan dibuat oleh waris kesultanan Sulu itu berhubung yuran guaman dan dermawan misteri mereka.

Rahmat yang juga pengerusi baharu Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) memberi amaran sekiranya Malaysia gagal mengetepikan Anugerah Akhir, pertikaian wilayah Sabah antara Malaysia dan Filipina mungkin menjadi kenyataan.

Secara berasingan, Presiden MPN Datuk Raduan Che Rose berkata semua yang dibangkitkan semasa perbincangan meja bulat hari ini akan dibawa ke Jabatan Perdana Menteri untuk perbincangan lanjut.

Raduan, selaku wakil MPN, berkata badan itu mengambil inisiatif untuk mengadakan wacana akademik dalam kalangan anggotanya bagi membantu kerajaan Malaysia berkongsi inputnya mengenai perkara ilmiah berkaitan pertikaian timbang tara yang sedang berlaku.

Berita berkaitan
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022· Politik
Spekulasi Senator Bersatu boikot RUU larang tukar parti tak benar: Wan Junaidi
August 8, 2022· Politik
PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS
August 6, 2022· Politik
Kos naik taraf, baik pulih bangunan Parlimen meningkat RM106.1 juta: Laporan Audit
August 3, 2022· Isu semasa
Popular
Najib tarik balik dakwaan hakim rasuah, berkeras minta perbicaraan semula
August 9, 2022
RM6 bilion beli peralatan 6 kapal tempur secara pukal: CEO LTAT
August 10, 2022
Mahkamah lepas, bebas Peter Anthony daripada enam tuduhan
August 9, 2022
Najib sangkal berpakat songlap peruntukan bina kapal tempur TLDM
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
RM93,300 untuk belanja sambutan hari jadi isteri Zahid, kata saksi
14 minit lalu · Isu semasa
Kajian ubah cuti rehat hujung minggu diserah kepada Sultan Johor
36 minit lalu · Isu semasa
Model pakai seksi: Kerajaan PAS panggil penganjur minggu fesyen
53 minit lalu · Isu semasa
Skandal LCS: DAP pula minta Najib jelaskan layanan istimewa kepada kontraktor
1 jam lalu · Isu semasa
Ada peraturan larang buat kenyataan awam: KP JPA
1 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok