Azam pegawai tertinggi kerajaan sebelum dilantik KP SPRM, jawab pembantu Muhyiddin

January 10, 2022 · Isu semasa

Tan Sri Azam Baki merupakan pegawai tertinggi kerajaan sebelum dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dipilih mengikut proses perkhidmatan penjawat awam, kata Datuk Dr Marzuki Mohamad.

Mantan Ketua Setiausaha Sulit kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa menjadi Perdana Menteri Kelapan (PM-8) itu menjawab persoalan yang ditimbulkan Penasihat Undang-Undang Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Datuk Seri Azalina Othman Said berhubung lantikan Azam sebelum ini.

“Untuk pengetahuan umum, pelantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM adalah dibuat di bawah peruntukan Seksyen 5 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009. Di bawah seksyen ini, KP SPRM dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri.

“Perdana Menteri pula sepertimana dalam pelantikan mana-mana pegawai tinggi kerajaan yang lain, biasanya menerima syor daripada Ketua Setiausaha Negara atau mana-mana pihak yang diperuntukkan di bawah undang-undang,” kata Marzuki dalam satu kenyataan hari ini.

Jelas Marzuki, cadangan tersebut akan disyorkan kepada PM bersama-sama dengan kelayakan calon yang mahu dilantik bagi sesuatu jawatan penting dalam kerajaan.

“Syor ini diangkat kepada Perdana Menteri dalam bentuk kertas cadangan pelantikan pegawai yang mana di dalamnya terdapat laporan mengenai kelayakan pegawai dan justifikasi pelantikan.

“Terdapat proses tertentu dalam perkhidmatan awam yang menentukan kelayakan seseorang pegawai untuk dilantik ke mana-mana jawatan. Ini termasuk proses tapisan keselamatan dan keutuhan yang dibuat oleh pelbagai agensi dari masa ke semasa,” katanya lagi .

Malah, menurut Marzuki seseorang individu yang sedang berkhidmat dalam perkhidmatan awam sememangnya perlu mengisytiharkan harta milik masing-masing.

“Bagi pegawai yang sedang berkhidmat pula, mereka tertakluk kepada pelbagai peraturan dan syarat termasuk pengisytiharan harta.

“Ada borang tertentu yang perlu diisi dan kaedah tertentu yang perlu dipatuhi oleh seorang pegawai yang sedang berkhidmat dalam mengisytiharkan harta masing-masing,” jelasnya lagi.

Jelasnya lagi, sebelum Azam dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya, beliau juga menyandang jawatan sebagai Timbalan Ketua Pesuruhjaya yang sudah mempunyai pengalaman berkhidmat dalam agensi tersebut.

“Azam adalah Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM sebelum beliau dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya.

“Saya percaya sebagai pegawai tinggi kerajaan yang sedang dalam perkhidmatan, beliau tertakluk kepada semua syarat dan proses ini sebelum dan selepas pelantikan dibuat.

“Jadi tidak timbul soal samada Perdana Menteri Ke-8 membuat semakan latar belakang pegawai sebelum pelantikan dibuat. Proses pelantikan dibuat secara teratur mengikut peraturan dan kaedah yang ditetapkan,” katanya lagi.

Membalas penjelasan tersebut, Azalina berterima kasih kepada Marzuki yang membuat penjelasan tersebut secara panjang lebar dan menerangkan proses lantikan yang dibuat melibatkan Azam sebelum ini.

“Terima kasih atas penjelasan bahawa memang adanya pelantikan dibuat secara teratur mengikut peraturan dan kaedah yang ditetapkan,” kata Azalina dalam komen balas di Facebook berhubung penjelasan tersebut.

Berita berkaitan
Peguam Negara pengerusikan jawatakuasa siasat insiden di KLIA
August 7, 2022· Isu semasa
Bekas Exco Johor dan anak lepas, bebas dari tuduhan rasuah RM35.7 juta
August 7, 2022· Isu semasa
Anwar bidas Hishammuddin jawab isu skandal kapal, kontraktor kutip komisen marah?
August 6, 2022· Politik
Siasatan kapal tak siap di peringkat akhir, kata SPRM
August 6, 2022· Isu semasa
Popular
Najib tarik balik dakwaan hakim rasuah, berkeras minta perbicaraan semula
August 9, 2022
Skandal kapal tempur TLDM ‘ribut’ jatuhkan BN, UMNO pada PRU-15
August 9, 2022
PN gesa tubuh Suruhanjaya Bebas Diraja siasat skandal kapal tempur
August 9, 2022
Mahkamah lepas, bebas Peter Anthony daripada enam tuduhan
August 9, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mahkamah lepas, bebas Peter Anthony daripada enam tuduhan
10 jam lalu · Isu semasa
Warga Indonesia antara empat didakwa racun burung merpati
10 jam lalu · Isu semasa
UMNO cawangan terima RM10,000 daripada Shahrir Samad, kata saksi
10 jam lalu · Isu semasa
Polis rampas dadah RM1.3 juta di KL, tahan enam individu
11 jam lalu · Isu semasa
Dewan Negara sebulat suara lulus RUU antilompat parti
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok