Azalina jadi Timbalan Speaker sementara selepas tiada pengganti

Selepasa tiada pemilihan Timbalan Speaker yang baharu pada sidang ini, Datuk Seri Azalina Othman Said diminta untuk menyandang jawatan tersebut semula untuk sementara waktu bagi mengendalikan sidang Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Pengerang itu berkata Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun memintanya untuk mempengerusikan sidang dewan sesi petang hari ini mengikut bawah Peraturan Mesyuarat 7 (3).

“Saya telah diminta Speaker di bawah 7(3) diminta untuk pengerusikan mesyuarat bagi sementara waktu,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Sepatutnya sidang Dewan Rakyat kali ini akan memilih pengganti Azalina, bagaimanapun ia ditangguhkan tanpa sebarang alasan diberikan.

Dua calon Timbalan Speaker yang tercalon sebelum ini adalah Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan sebagai wakil blok kerajaan dan Ahli Parlimen Teluk Intan, Nga Kor Ming calon Pakatan Harapan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata penangguhan itu bagi membolehkan pindaan Perkara 57 (1)(b) Perlembagaan Persekutuan dibuat untuk menambah jumlah Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat daripada dua kepada tiga orang.

Dewan Rakyat sebelum ini mempunyai dua Timbalan Yang Dipertua iaitu Datuk Mohd Rashid Hasnon dan Azalina.

Jawatan itu kosong selepas Azalina meletak jawatan pada 23 Ogos lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR