Awas taktik sindiket guna laman sesawang Maybank2u palsu

Polis mengesan taktik sindiket yang menggunakan laman sesawang palsu bagi memanipulasi pemilik akaun Maybank2u yang menyerupai platform sebenar perbankan dalam talian itu.

Sehingga kini polis telah menerima empat laporan berkaitan kes penipuan seperti itu yang membabitkan kerugian berjumlah RM22,300, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob.

Beliau berkata, hasil siasatan mendapati mangsa menerima e-mel kononnya dihantar pihak Maybank menyatakan akaun bank mereka mempunyai masalah keselamatan dan mangsa diminta menekan pautan yang disertakan bersama e-mel berkenaan.

“Bila pautan itu ditekan, laman sesawang palsu yang kelihatan seperti laman sesawang Maybank2u akan dipaparkan dan mangsa tidak menyedari yang itu adalah laman sesawang palsu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, mangsa kemudian mendapati wang dalam akaun mereka berkurangan selepas melakukan kemas kini butiran peribadi, kata laluan dan nombor telefon sepertiyang diminta melalui laman sesawang palsu itu.

“Kes terbaharu yang berlaku menyaksikan mangsa menerima pautan laman sesawang palsu itu daripada satu iklan cabutan bertuah Maybank yang disiarkan menerusi laman sosial Facebook.

“Kita minta orang ramai berhati-hati dengan memastikan alamat URL yang dipaparkan bagi laman sesawang Maybank2u yang dibuka benar-benar sama dengan alamat laman sesawang Maybank2u,” katanya.

Sehubungan itu, Zainuddin meminta orang ramai berhubung dan mendapatkan pengesahan pihak bank sekiranya menerima e-mel yang meminta mereka mengemas kini maklumat peribadi melalu laman sesawang bank Maybank2u.

Orang ramai juga boleh berhubung dengan ‘Scam Response Center’ JSJK di talian 03-26101559 atau 03-26101599 sekiranya mempunyai sebarang kemusykilan atau keraguan berkaitan sesuatu urusan yang disyaki ada kaitan dengan penipuan.

BERITA BERKAIT
POPULAR