Awas! Perkembangan teknologi ancam kesihatan anak anda

October 30, 2021 · Isu semasa

Masyarakat Malaysia terutamanya golongan yang menggunakan teknologi dalam kehidupan seharian telah menjadikan teknologi sebagai keperluan dan bukan lagi kehendak. Penggunaan teknologi bukan sahaja untuk golongan yang sedang belajar atau yang sudah bekerja namun menjadi suatu fenomena biasa kepada masyarakat. Penggunaan peranti teknologi seperti komputer, komputer riba, permainan video televisyen, serta gajet-gajet seperti telefon pintar telah menjadi kegilaan masyarakat.

Selain itu penggunaan Internet di laman web jaringan sosial seperti Facebook, Twitter, Youtube dan lain-lain lagi telah mewujudkan fenomena yang luar biasa terhadap masyarakat di seluruh dunia.

Penggunaan teknologi ini sememangnya memberi pengaruh yang sangat besar terhadap kanak-kanak dan perkara ini merupakan ancaman kesihatan siber khususnya gangguan tumbesaran emosi dan psikologi anak-anak.

Menurut Pakar Oftalmologi Hospital Pakar KPJ Johor, Dr. Mohamed Asri Halili, postur (kedudukan leher) yang tidak betul semasa penggunaan peranti digital atau telefon pintar boleh menyebabkan sakit tengkuk dan sakit tulang belakang yang berpanjangan.

“Ibu bapa perlu mengambil tahu postur yang betul semasa anak-anak menggunakan peranti digital. Ibu bapa digalakkan memuat turun aplikasi yang boleh membantu dalam mendapatkan postur yang sesuai serta mengurangkan ancaman terhadap leher dan tengkuk anak-anak.

“Selain itu, bagi kanak-kanak yang menggunakan peranti ini dalam keadaan postur atau kedudukan berbaring atau duduk terlalu lama akan menyebabkan kesakitan pada tulang belakang. Ini akan meningkatkan risiko bongkok pada usia yang muda. Bagi kanak-kanak yang berusia lima tahun ke atas, tumpuan dalam pelajaran boleh turut terjejas sekiranya mereka terlalu kerap dengan permainan dan aplikasi dalam peranti pintar,” katanya.

Dalam pada itu, kajian terhadap kesan buruk peranti teknologi ini terus mendapat perhatian pakar-pakar seluruh dunia. Penyelidik dari Lembaga Kesihatan Universiti Morgannwg, Abertawe Bro memberitahu, generasi muda berhadapan masalah kesihatan pada bahagian tengkuk dan belakang badan apabila menggunakan komputer, permainan video dan telefon pintar. Hasil daripada kajian, hampir tiga perempat kanak-kanak sekolah rendah dan dua pertiga daripada pelajar sekolah menengah dilaporkan mengalami masalah pada bahagian tengkuk dan belakang badan dalam tempoh setahun yang lalu.

Tambah Dr. Mohamed Asri,  penggunaan alatan digital dan Internet yang keterlaluan juga akan menyebabkan gangguan terhadap hormon dalam badan dan mengakibatkan masa tidur yang tidak mencukupi serta keletihan kepada anak-anak.

“Anak-anak tidak dapat memberi fokus semasa pembelajaran kesan ini boleh menyebabkan anak-anak kita hilang fokus terhadap pelajaran dan seterusnya mengalami kemurungan,” jelasnya.

Justeru, beliau menasihatkan agar strategi keibubapaan tradisi atau dunia nyata amat sesuai untuk diamalkan dalam keibubapaan siber iaitu ibu bapa melindungi anak-anak kecil dengan mengawasi mereka secara dekat dan menyediakan peraturan yang mudah diikuti mereka.

“Kanak-kanak perlu memahami bahawa tingkah laku yang sama di dalam atau di luar talian akan memberikan impak kepada diri mereka, rakan-rakan, dan keluarga. Oleh itu, kanak-kanak perlu belajar untuk bertanggungjawab dan beretika ketika sedang dalam talian untuk mengelakkan diri mereka daripada terdedah kepada ancaman siber. Keibubapaan siber yang berkesan akan membantu kanak-kanak membesar sebagai netizen warga digital yang baik sama ada di rumah dan di luar,” jelasnya.

Selain itu, Dr. Mohamed Asri menyarankan kanak-kanak bawah  dihadkan masa penggunaan Internet anak anda kepada setengah jam sehari sahaja di bawah pemantauan ibu bapa.

“Gunakan perisian kawalan ibu bapa seperti Digi Family Safety bertujuan menyekat mana-mana laman web yang tidak sesuai untuk umur mereka. Tidak ketinggalan, pilih ‘Youtube Kids’ dan menghentikan fungsi ‘auto-play’.

“Jangan membenarkan mereka memuat naikkan maklumat peribadi di profil, blog atau laman web tanpa dipantau. Pastikan anak-anak menggunakan enjin carian yang mesra kanak-kanak. Selain itu, ajar anak anda untuk menghormati orang lain semasa berada dalam talian dan berfikir sebelum memuat naik apa-apa.

“Ibu bapa juga perlu menapis laman web dan rangkaian media sosial yang tidak sesuai seperti laman web dating. Berbincang dengan mereka mengenai pornografi Internet dan aksi keganasan dalam permainan video,” ujarnya.

 

Berita berkaitan
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
August 8, 2022· Isu semasa
RUU larang jual rokok, peranti vape dibentang di Dewan Rakyat
July 27, 2022· Isu semasa
Bahaya ambil jalan mudah untuk haramkan rokok, vape
July 27, 2022· Rencana
Satu daripada 9 wanita hidap kanser
June 21, 2022· Isu semasa
Popular
RM93,300 untuk belanja sambutan hari jadi isteri Zahid, kata saksi
August 10, 2022
Model pakai seksi: Kerajaan PAS panggil penganjur minggu fesyen
August 10, 2022
Peguam baharu Najib tarik diri jika kes rayuan diteruskan: Laporan
August 10, 2022
Kajian ubah cuti rehat hujung minggu diserah kepada Sultan Johor
August 10, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Hishammuddin perlu jawab tiga persoalan isu kapal tempur TLDM
3 jam lalu · Isu semasa
Bot karam di Pulau Redang: Tiga nelayan lemas, dua masih hilang
3 jam lalu · Isu semasa
RON97 turun lagi 10 sen
3 jam lalu · Isu semasa
Hishammuddin sokong dedah laporan audit forensik kapal LCS
6 jam lalu · Isu semasa
Saksi beritahu tak siasat VIP lain didakwa terima wang UKSB
6 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
8 jam lalu
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok