Atasi segera isu pemerdagangan manusia

August 27, 2022 · Isu semasa

Laporan Tahunan Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) Mengenai Pemerdagangan Orang (US Tip Report) 2022 menunjukkan Malaysia kekal berada pada tahap tiga (Tier 3)sejak kali terakhir berada pada kedudukan tahap dua (Tier 2) pada 2017.

Laporan berkenaan turut mendedahkan kerajaan gagal mencapai piawaian minimum terhadap usaha menghapuskan pemerdagangan manusia.

Negara lain yang turut berada pada Tier 3 adalah Afghanistan, Brunei, Burma, Kemboja, China, Cuba, Korea Utara, Syria, Rusia, Venezuela dan Vietnam.

Dalam pada itu, kedudukan Malaysia yang kekal pada tahap terendah bagi tempoh lima tahun berturut-turut dalam laporan pemerdagangan manusia yang dikeluarkan ini menuntut tindakan segera diambil bagi mengelakkan negara berdepan pelbagai implikasi besar khususnya dari segi ekonomi.

Felo Akademi Sains Malaysia, Datuk Dr Madeline Berma, berkata pengkelasan itu menunjukkan banyak isu yang belum berjaya diatasi sekali gus mengundang pelbagai gambaran negatif terhadap negara.

“Pengkelasan Malaysia di tahap 3 (Tier 3) menggambarkan wujud buruh paksaan, eksploitasi buruh, urus niaga yang mencurigakan, rasuah dan kurangnya penguatkuasaan undang-undang.

“Dalam laporan berkenaan, dinyatakan wujud rasuah dan kolusi antara agensi pengambilan pekerja asing (Bangladesh), penjawat awam dan ahli politik,” jelasnya.

Tambah beliau,  laporan berkenaan turut menunjukkan wujud amalan penipuan dari segi kontrak, pembayaran gaji, pengabaian hak pekerja dan pemerdagangan kanak-kanak dan wanita.

“Malaysia perlu lebih serius memandangkan isu pemerdagangan manusia akan memberi kesan kepada pelaburan asing dan domestik. Isu ini berkait rapat dengan Petunjuk Tadbir Urus Dunia (WGI), indeks daya saingan, kos menjalankan perniagaan dan indeks persepsi rasuah.

“Sebagai sebuah negara yang mengamalkan ekonomi terbuka, kedudukan Malaysia pada tahap 3 menjejaskan (negara) sebagai destinasi pelaburan asing,” katanya.

Tambahnya, AS boleh dan pernah mengenakan sekatan import terhadap tiga syarikat milik Malaysia atas alasan mengamalkan buruh secara paksaan.

Selain itu, negara boleh dinafikan daripada mendapat pinjaman daripada bank pembangunan multilateral seperti Bank Dunia dan Dana Kewangan Antarabangsa.

Tegasnya, kesan ekonomi lain termasuk manfaat diperoleh sebelum ini seperti bantuan asing dan peluang terbabit dalam program pertukaran pendidikan dan kebudayaan turut dinafikan.

Sementara itu, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Kawalan) Kementerian Dalam Negeri Fauzi Md Isa, berkata menurut data terkini, dilaporkan kes melonjak mendadak berbanding tahun sebelumnya.

“Kita melihat trend meningkat dalam kes pemerdagangan manusia dengan 115 kes dilaporkan pada 2021, berbanding 17 pada 2008,” katanya dalam forum mendidik guru terlatih mengenal pasti dan mencegah kes pemerdagangan manusia.

Dapatan statistik Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (Mapo), Fauzi berkata, antara 2015 sehingga Jun lalu, terdapat 1,972 kes dilapor, manakala 2,902 individu ditahan susulan kaitan dengan kes berkenaan.

Berita berkaitan
Menteri sambut pelancong dari China gesa petugas imigresen ditambah di KLIA
January 24, 2023· Isu semasa
Kerajaan setuju kaji semula Sosma, mula buat libat urus: Ramkarpal
December 23, 2022· Isu semasa
Tak salahkan PKR kalau ada ahli jadi ejen Mossad, kata Hamzah
October 22, 2022· Isu semasa
PDRM alu-alukan sebarang maklumat berhubung lokasi Jho Low: KDN
October 5, 2022· Isu semasa
Popular
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
February 5, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
February 5, 2023
Najib sentap dikritik berpakaian Hindu semasa melawat sambutan Thaipusam
January 20, 2022
Lagi Isu semasa terkini
211 kes, sifar kematian semalam
February 6, 2023 · Isu semasa
580 mangsa banjir di 3 negeri pindah ke tujuh PPS hingga malam ini
11 jam lalu · Isu semasa
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
12 jam lalu · Isu semasa
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
12 jam lalu · Isu semasa
Kanser serviks kerap serang wanita muda
21 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok