Atasi segera isu pemerdagangan manusia

August 27, 2022 · Isu semasa

Laporan Tahunan Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) Mengenai Pemerdagangan Orang (US Tip Report) 2022 menunjukkan Malaysia kekal berada pada tahap tiga (Tier 3)sejak kali terakhir berada pada kedudukan tahap dua (Tier 2) pada 2017.

Laporan berkenaan turut mendedahkan kerajaan gagal mencapai piawaian minimum terhadap usaha menghapuskan pemerdagangan manusia.

Negara lain yang turut berada pada Tier 3 adalah Afghanistan, Brunei, Burma, Kemboja, China, Cuba, Korea Utara, Syria, Rusia, Venezuela dan Vietnam.

Dalam pada itu, kedudukan Malaysia yang kekal pada tahap terendah bagi tempoh lima tahun berturut-turut dalam laporan pemerdagangan manusia yang dikeluarkan ini menuntut tindakan segera diambil bagi mengelakkan negara berdepan pelbagai implikasi besar khususnya dari segi ekonomi.

Felo Akademi Sains Malaysia, Datuk Dr Madeline Berma, berkata pengkelasan itu menunjukkan banyak isu yang belum berjaya diatasi sekali gus mengundang pelbagai gambaran negatif terhadap negara.

“Pengkelasan Malaysia di tahap 3 (Tier 3) menggambarkan wujud buruh paksaan, eksploitasi buruh, urus niaga yang mencurigakan, rasuah dan kurangnya penguatkuasaan undang-undang.

“Dalam laporan berkenaan, dinyatakan wujud rasuah dan kolusi antara agensi pengambilan pekerja asing (Bangladesh), penjawat awam dan ahli politik,” jelasnya.

Tambah beliau,  laporan berkenaan turut menunjukkan wujud amalan penipuan dari segi kontrak, pembayaran gaji, pengabaian hak pekerja dan pemerdagangan kanak-kanak dan wanita.

“Malaysia perlu lebih serius memandangkan isu pemerdagangan manusia akan memberi kesan kepada pelaburan asing dan domestik. Isu ini berkait rapat dengan Petunjuk Tadbir Urus Dunia (WGI), indeks daya saingan, kos menjalankan perniagaan dan indeks persepsi rasuah.

“Sebagai sebuah negara yang mengamalkan ekonomi terbuka, kedudukan Malaysia pada tahap 3 menjejaskan (negara) sebagai destinasi pelaburan asing,” katanya.

Tambahnya, AS boleh dan pernah mengenakan sekatan import terhadap tiga syarikat milik Malaysia atas alasan mengamalkan buruh secara paksaan.

Selain itu, negara boleh dinafikan daripada mendapat pinjaman daripada bank pembangunan multilateral seperti Bank Dunia dan Dana Kewangan Antarabangsa.

Tegasnya, kesan ekonomi lain termasuk manfaat diperoleh sebelum ini seperti bantuan asing dan peluang terbabit dalam program pertukaran pendidikan dan kebudayaan turut dinafikan.

Sementara itu, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Kawalan) Kementerian Dalam Negeri Fauzi Md Isa, berkata menurut data terkini, dilaporkan kes melonjak mendadak berbanding tahun sebelumnya.

“Kita melihat trend meningkat dalam kes pemerdagangan manusia dengan 115 kes dilaporkan pada 2021, berbanding 17 pada 2008,” katanya dalam forum mendidik guru terlatih mengenal pasti dan mencegah kes pemerdagangan manusia.

Dapatan statistik Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (Mapo), Fauzi berkata, antara 2015 sehingga Jun lalu, terdapat 1,972 kes dilapor, manakala 2,902 individu ditahan susulan kaitan dengan kes berkenaan.

Berita berkaitan
PDRM alu-alukan sebarang maklumat berhubung lokasi Jho Low: KDN
22 jam lalu· Isu semasa
MP PKR juga gesa hormat keputusan mahkamah kes rasuah Zahid
September 23, 2022· Politik
Pembebasan Zahid dalam kes rasuah, PAS gesa hormati keputusan mahkamah
September 23, 2022· Politik
Kad MyRC ganti kad dikeluarkan UNCHR bagi pelarian, umum KDN
September 7, 2022· Isu semasa
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
Ejen kosmetik diculik beritahu disembunyikan di Laos
October 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
11 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
15 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
15 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok