Asia perlu terajui pembukaan paten, hasilkan ubat penting, murah: PM

May 20, 2021 · Isu semasa

Asia perlu menerajui langkah membuka perlindungan paten bagi menghasilkan versi generik ubat-ubatan penting yang lebih murah untuk menyelamatkan nyawa, khususnya bagi penyakit kritikal dari Covid-19 hingga HIV/Aids, kata Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sehubungan itu katanya, Asia perlu beralih daripada pendekatan nasionalisme semata-mata, kepada perkhidmatan kesihatan untuk pelaburan dalam kesihatan sebagai kebaikan awam global, khususnya bagi mencegah dan melawan pandemik dengan lebih efektif.

“Dengan menguruskan infrastruktur kesihatan sebagai kebaikan awam global, ia bermakna Asia secara keseluruhannya, menguruskan kesihatan dengan cara bagaimana banyak negara secara sendiri menguruskan isu pendidikan, keselamatan dan alam sekeliling mereka.

“Hakikatnya ia sebagai bahagian kritikal persamaan global yang disokong oleh pelaburan kolektif demi kepentingan semua,” katanya mencapaikan ucapan menerusi rakaman video pada persidangan Nikkei’s Future of Asia di Tokyo, hari ini.

Muhyiddin yang sedar dengan kewujudan rintangan ciptaan manusia, menegaskan bahawa jangkitan Covid-19 harus ditangani secepat mungkin bagi mencegah varian mutasi yang menjadikan vaksin semasa tidak lagi berkesan.

“Contohnya 27 negara kaya mempunyai 35.5 peratus vaksin ini, walaupun ia hanya meliputi 10.5 peratus daripada penduduk dunia. Negara-negara ini mempunyai dos vaksin yang cukup untuk mengimunkan penduduk melebihi jumlah penduduknya,” katanya.

Perdana Menteri berkata, 20 peratus atau 252 juta daripada 1.23 bilion dos yang diberikan kepada orang ramai di 174 negara setakat ini, adalah di Amerika Syarikat sahaja.

Dari segi pengeluaran pula, beliau berkata China dan India mengeskport masing-masing kira-kira 200 juta dan 66 juta dos vaksin, sekitar 48 peratus dan 34 peratus daripada jumlah pengeluaran masing-masing.

“Sebagai perbandingan Amerika Syarikat dan United Kingdom hanya mengeksport tiga juta dan sejuta dos vaksin mereka masing-masing, atau hanya sekadar 1.1 peratus dan empat peratus jumlah pengeluaran keseluruhan masing-masing” katanya.

Beliau yang menyambut baik kenyataan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang menyatakan hasrat menyokong usaha mengetepikan sementara perlindungan harta intelek (IP) bagi vaksin Covid-19 berkata, langkah itu seharusnya membuka laluan ke arah transformasi penuh sistem paten farmaseutikal.

“Menghentikan ia buat sementara tidak memadai. Kewajipan kita adalah untuk mengetepikan ia secara keseluruhan,” katanya

Muhyiddin berkata berdasarkan kepada Artikel 25(1) Universal Declaration of Human Rights, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), sudah tiba masanya bagi inovasi-inovasi ini termasuk ubat-ubatan, vaksin dan peralatan perubatan dibawa keluar dari ruang lingkup hak paten individu, dan sebagai gantinya hak milik harta global seharusnya diwujudkan.

Berita berkaitan
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
12 jam lalu· Politik
Bakal jemaah haji tidak boleh terus bergantung bantuan kewangan kerajaan
September 21, 2022· Isu semasa
Inilah cermin yang patut penasihat ekonomi PM lihat: Marzuki
September 21, 2022· Politik
Harga sawit tinggi, nilai ringgit masih terkawal semasa Muhyiddin jadi PM
September 21, 2022· Politik
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Kon sangkut di kepala
September 27, 2022
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
1 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
2 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
2 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
17 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok