Arus deras di Sungai Telemong bukan Tasik Kenyir, kata TNB

Tenaga Nasional Berhad (TNB) menafikan arus deras seperti yang dirakamkan dalam video dan tular sejak semalam berlaku di Tasik Kenyir.

Dalam satu kenyataan hari ini, TNB menjelaskan arus deras yang berlaku itu adalah dari Sungai Telemong berdekatan dengan Gawi.

Menurut kenyataan itu, aliran air Sungai Telemong tidak memasuki Tasik Kenyir.

“Setakat ini, paras air di empangan Tasik Kenyir masih di paras selamat dan terkawal.

“TNB ingin menasihatkan orang ramai agar tidak terpedaya dengan video air deras yang berlaku yang mengatakan lokasi ‘Tasik Kenyir 30/12/2021’.

“TNB menasihatkan orang ramai agar tidak menularkan berita palsu kerana boleh mencetuskan suasana cemas serta panik di kalangan masyarakat,” kata kenyataan di Facebook TNB Careline

TNB turut menjelaskan, paras air di empangan hidroelektrik di Stesen-Stesen Janakuasa Kenyir TNB Genco, hari ini berada pada paras terkawal dan di bawah paras limpah.

“Pemantauan secara berterusan terus dijalankan dan maklumat yang berkaitan akan disalurkan kepada pihak berkenaan secara berkala,” menurut kenyataan itu.

Semalam, satu video berdurasi 18 saat yang dimuat naik melalui aplikasi TikTok menunjukkan air sungai deras sehingga melimpah ke jambatan.

BERITA BERKAIT
POPULAR