Apakah kandungan klip video paling banyak dipadam TikTok?

July 5, 2022 · Isu semasa

Kata kunci untuk TikTok hari ini ialah ketelusan. Rangkaian media sosial China itu telah membuka tabir mengenai jenis kandungan yang paling kerap dialih keluar daripada platformnya pada suku pertama 2022.

Akaun palsu, kelucahan yang melibatkan kanak-kanak di bawah umur, aktiviti yang menyalahi undang-undang, dan lain-lain.

Apakah jenis video yang paling banyak dipadamkan oleh TikTok? Rangkaian media sosial telah berkongsi hasil laporannya mengenai aktiviti sederhana untuk suku pertama 2022.

Rangkaian media sosial ini boleh membantu pencipta dan penonton memahami sebab video dialih keluar daripada platformnya.

Antara Januari dan Mac 2022, lebih 102 juta klip video telah dialih keluar daripada akaun TikTok berbanding 61 juta sepanjang 2021.

Berikut ialah ringkasan kandungan yang paling banyak dikeluarkan daripada platform TikTok untuk bulan pertama 2022.

Faktor keselamatan yang biasa

Kebiasaan dikritik kerana mempromosikan hiperseksualisasi, video yang bertentangan dengan peraturan komuniti TikTok dan melibatkan keselamatan kanak-kanak bawah umur adalah yang paling terjejas.

Dari Januari hingga Mac 2022, 41.7 peratus klip video yang dialih keluar oleh platform TikTok termasuk dalam kategori ini.

Khususnya, kandungan yang termasuk “kelucahan dan aktiviti seksual yang melibatkan kanak-kanak bawah umur” menyumbang 74.6 peratus daripada video yang dialih keluar kerana melanggar dasar kecil keselamatan, dengan 92.6 peratus daripadanya telah dialih keluar sebelum mana-mana pengguna melihatnya.

Polisi ‘kelucahan melampau dan aktiviti seksual yang melibatkan kanak-kanak bawah umur’ melarang pelbagai kandungan, termasuk ‘budak bawah umur dalam pakaian minima’ dan ‘tarian eksplisit seksual’.

Kedua-dua kategori ini mewakili sebahagian besar kandungan yang dialih keluar di bawah sub-dasar tersebut.

Peratusan telah meningkat berbanding suku pertama 2021, di mana 36.8 peratus kandungan yang dialih keluar melanggar dasar kecil keselamatan.

Sementara itu, “aktiviti berbahaya oleh kanak-kanak bawah umur”, yang merangkumi cabaran berbahaya, menyumbang 18 peratus daripada video yang dipadamkan dalam kategori “Keselamatan kecil”.

Aktiviti haram mewakili kategori kedua paling terjejas, menyumbang 21.8 peratus daripada kandungan yang dialih keluar, dengan 37.1 peratus daripada kategori itu melibatkan senjata dan 36.1 peratus mengenai pendedahan data peribadi atau sebarang maklumat yang boleh mengenal pasti seseorang.

Amerika Syarikat (AS) kekal sebagai negara yang menyumbang paling banyak penyingkiran. Secara keseluruhannya, lebih 14 juta video telah dialih keluar daripada platform di negara itu.

Akaun palsu

Akaun palsu semakin berleluasa di rangkaian sosial, dan TikTok tidak terkecuali. Platform itu telah mengeluarkan tiga kali lebih banyak akaun palsu berbanding suku tahun sebelumnya. Secara keseluruhan, 20,890,519 akaun palsu telah dialih keluar daripada platform TikTok.

Walaupun fakta bahawa aplikasi itu diharamkan untuk kanak-kanak di bawah umur 13 tahun, ramai pengguna muda boleh dengan mudah mengelak peraturan ini dengan berbohong tentang umur mereka.

Namun 20,219,476 akaun yang disyaki dimiliki oleh seseorang di bawah umur 13 tahun telah dialih keluar antara Januari dan Mac 2022. Sebagai perbandingan, pada suku pertama 2021, jumlah ini adalah sebanyak 7,263,952 akaun.

Rangkaian sosial China juga melihat aktiviti automatik: “Kami mengambil tindakan untuk mengalih keluar dan menghalang ‘suka’, ‘pengikut’ dan ‘permohonan mengikut’ apabila menganggap aktiviti itu datang melalui mekanisme automatik atau tidak sahih,” tegas TikTok.

Keputusan? 17,585,235,913 ‘suka’ palsu “disekat” manakala 248,618,160 dialih keluar. – Agensi

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU-15: Didik diri jadi pengundi rasional, bijak
October 27, 2022· Politik
Kenapa lepasan SPM tidak minat ke IPT?
August 25, 2022· Isu semasa
Wajarkah golongan pendidik berTikTok?
August 22, 2022· Isu semasa
Selepas JAWI, kini polis sahkan siasat wanita hina Islam di kelab
July 10, 2022· Isu semasa
Popular
Hilang duit dalam akaun: Salah bank atau pengguna?
September 2, 2022
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
December 2, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
2,375 kes baharu, 11 kematian
December 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
1 jam lalu · Isu semasa
2,375 kes baharu, 11 kematian
7 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu hingga Sabtu
15 jam lalu · Isu semasa
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
15 jam lalu · Isu semasa
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
14 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok