Apa yang perlu diketahui mengenai pil lawan Covid-19 – Molnupiravir

October 8, 2021 · Isu semasa

Firma farmasi Amerika, Merck mengumumkan bahawa pil baharunya, Molnupiravir, untuk merawat Covid-19 mengurangkan risiko dimasukkan ke hospital dan kematian sebanyak 50 peratus.

Merck merancang untuk mendapatkan kebenaran kecemasan untuk pil antivirus daripada Pentadbir Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) yang akan digunakan di negara itu.

Bagaimanapun, kebiasaannya FDA akan menjadi rujukan kepada kebanyakan agensi kawalan ubat negara lain untuk turut meluluskan penggunaan kecemasan apa-apa vaksin.

Malaysia juga membuat keputusan menandatangani surat akujanji bagi pembelian ubat antiviral Molnupiravir dengan syarikat farmaseutikal Merck Sharp & Dohme sekali gus meletakkan Malaysia sebagai antara negara terawal yang bakal menerima ubat untuk merawat Covid-19, jika diluluskan.

Berikut adalah sembilan perkara yang perlu diketahui mengenai ubat berkenaan.

1. Siapa yang layak mengambil pil tersebut?

Pil ini khusus untuk individu dijangkiti Covid-19 tetapi tidak dimasukkan di hospital. Ujian klinikal fasa tiga Merck hanya mendaftar individu yang tidak divaksinasi dan dianggap berisiko tinggi, seperti warga emas atau mereka yang mempunyai komorbiditi seperti diabetes atau penyakit jantung.

Pil ini dirancang untuk diambil secepat mungkin setelah seseorang menunjukkan gejala menghidap Covid-19 – ketika virus merebak dengan cepat dan sistem kekebalan tubuh belum bersedia bertahan.

Dalam kajian Merck, sukarelawan harus menunjukkan gejala dalam lima hari terakhir, dan beberapa penyelidik berpendapat pil mesti diambil lebih awal untuk menjadikannya lebih berkesan.

2. Sejauh mana keberkesanannya?

Merck mengatakan bahawa ubat tersebut mengurangkan 50 peratus risiko kemasukan ke hospital atau kematian. Dalam percubaan fasa tiga, tujuh peratus sukarelawan dalam kumpulan yang menerima ubat itu dimasukkan ke hospital, dan tidak ada yang meninggal. Dalam kumpulan yang mendapat plasebo, 14 peratus dimasukkan ke hospital atau meninggal dunia.

Sebanyak 50 peratus keberkesanannya lebih rendah daripada antibodi monoklonal, campuran intravena yang digunakan untuk merawat orang berisiko tinggi dengan Covid-19 ringan atau sederhana. Kajian menunjukkan bahawa antibodi tersebut mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian hingga 85 peratus di kalangan pesakit tersebut.

Tetapi pakar mengatakan pil antivirus baharu kemungkinan akan memberi kesan keseluruhan yang lebih besar terhadap Covid-19 daripada antibodi yang membebankan, kerana pil tersebut dapat menjangkau lebih banyak individu.

3. Bilakah pil akan tersedia?

1 Oktober lalu, Merck memberitahu mereka merancang untuk mendapatkan kebenaran penggunaan kecemasan daripada Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) secepat mungkin. FDA dilaporkan boleh membenarkan penggunaan ubat tersebut sebelum akhir tahun ini, jika semuanya berjalan lancar.

Dr Anthony Fauci, penasihat perubatan Presiden AS Joe Biden untuk Covid-19 berkata beliau tidak dapat memberikan tempoh tertentu kelulusan itu.

“FDA akan melihat data tersebut, dan dengan cara mereka yang sangat efisien dan efektif, akan memeriksa data secepat mungkin,” katanya.

4. Bagaimana pil berfungsi?

Pil antivirus dirancang untuk menyekat virus daripada meniru. Molnupiravir ‘menipu’ virus Covid-19 untuk menggunakan ubat tersebut bagi meniru bahan genetik virus. Setelah proses itu berjalan, ubat memasukkan kesalahan ke dalam kod genetik virus.

“Sekiranya anda mencipta kesalahan penuh atau membuat kesalahan di bahagian virus yang benar-benar kritikal, virus tidak dapat meniru,” kata Dr Daria Hazuda, naib presiden penyelidikan penyakit berjangkit dan vaksin di Merck.

5. Apa yang melibatkan pengambilan pil?

Rejim ini tidak asing bagi siapa saja yang telah mengambil Tamiflu untuk selesema bermusim atau antibiotik untuk jangkitan saluran kencing. Orang ramai perlu mendapatkan preskripsi, yang akan mereka isi di farmasi.

Pesakit akan mengambil empat kapsul dua kali sehari selama lima hari – dengan kata lain, 40 pil sepanjang rawatan.

6. Adakah terdapat kebimbangan mengenai kesan sampingan?

Merck tidak melaporkan kesan sampingan yang serius di kalangan sukarelawan dalam ujian klinikalnya. Apa-apa kesan sampingan, yang biasanya melibatkan kes ringan seperti sakit kepala, sukar dibezakan daripada berasa sakit akibat Covid-19, kata para penyelidik.

Sementara itu, Pfizer juga dilaporkan sedang mengembangkan pil yang serupa, seperti Atea Pharmaceuticals dan Roche. Hasil daripada ujian klinikal mereka dijangka dalam beberapa bulan akan datang. Namun ianya tidak mungkin boleh digunakan sehingga tahun depan. – ST

Berita berkaitan
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Popular
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Najib terkejut tak dapat tangguh perbicaraan, permohonan ditolak
August 16, 2022
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
August 16, 2022
Sedia berdepan jika didakwa di mahkamah, kata Hishammuddin
August 16, 2022
Lagi Isu semasa terkini
3,429 kes, 9 kematian dan empat kluster baharu Covid-19 semalam
1 jam lalu · Isu semasa
Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak
10 jam lalu · Isu semasa
4,053 doktor kontrak dilantik ke jawatan tetap: Menteri Kesihatan
13 jam lalu · Isu semasa
13 individu dipanggil polis berhubung himpunan bantah skandal LCS
13 jam lalu · Isu semasa
Senator gesa tubuh RCI siasat skandal LCS, nyahklasifikasi dokumen sulit
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok