Anggapan PM hilang majoriti mesti dibuktikan, kata hakim

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menegaskan anggapan bahawa Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak lagi mempunyai kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat untuk mempertahankan kedudukannya sebagai Perdana Menteri, mesti dibuktikan.

“Isu berhubung majoriti ahli perlu ditentukan di mana-mana forum atau oleh pihak berkuasa, yang tidak berlaku dalam permohonan ini. Kenyataan tegas ini dikemukakan sebagai fait accompli untuk diterima sebagai kenyataan yang tidak dapat dipertikaikan.

“Di samping itu, saya berpendapat bahawa semua relief yang dimohon adalah tertakluk kepada anggapan fakta yang sama yang tidak dapat dibuktikan dan isu fakta itu sendiri tidak dinyatakan sebagai relief yang akan ditentukan oleh mahkamah ini,” kata Hakim Datuk Ahmad Kamal Md Shahid.

Sehubungan itu, beliau memutuskan bahawa Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan tidak mempunyai locus standi atau hak di sisi undang-undang untuk memfailkan tindakan perundangan bagi mengarahkan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun menasihati Muhyiddin meletak jawatan sebagai Perdana Menteri kerana didakwa telah kehilangan sokongan majoriti Ahli Parlimen.

“Berdasarkan alasan, mahkamah ini membenarkan bantahan Peguam Kanan Persekutuan dan menolak permohonan pemohon tanpa perintah kos,” kata hakim sambil menambahkan bahawa pemohon telah gagal melintasi rintangan ujian semakan kehakiman dan jelas bahawa permohonan kebenaran semakan ini adalah remeh.

Memetik laporan Bernama, Ahmad Kamal berkata, beliau berpendapat Khairuddin tidak menunjukkan bagaimana beliau terkesan oleh pengabaian tersebut dan tidak ada bukti bahawa beliau mempunyai hak undang-undang tertentu atau kepentingan perundangan yang nyata dan tulen dalam perkara itu.

“Untuk membuktikan locus standi, Khairuddin mendakwa bahawa beliau adalah warganegara Malaysia dan pembayar cukai, oleh itu mempunyai kepentingan yang tulen dan sah terhadap urusan awam Malaysia, terutama berkaitan dengan tadbir urus dan pembentukan atau kerajaan.

“Perlu ditegaskan bahawa di mana tidak ada keputusan, tindakan atau pengabaian yang termasuk dalam perintah Aturan 53 Kaedah 2 (4) ROC 2012, Khairuddin tidak dapat dikatakan sebagai orang yang ‘terkesan dengan teruk’ oleh perkara yang sama.

“Ketiadaan keputusan seperti itu, Khairuddin tidak mempunyai locus standi untuk mengemukakan permohonan tersebut,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR