Ampun Najib permain kedaulatan undang-undang: Badan peguam

September 13, 2022 · Isu semasa

Pengampunan diraja untuk Datuk Seri Najib Razak kini adalah pramatang kerana bekas Perdana Menteri itu masih menghadapi empat kes jenayah, kata Presiden Badan Peguam Malaysia Karen Cheah hari ini.

Beliau juga berkata walaupun Najib berhak memohon berbuat demikian, memberinya pengampunan sejurus selepas dia memulakan pemenjaraannya akan mempermainkan sistem keadilan jenayah dan kedaulatan undang-undang Malaysia.

“Adalah pendirian Badan Peguam Malaysia bahawa pengampunan penuh seawal-awalnya akan dianggap sebagai pramatang memandangkan bekas Perdana Menteri itu masih menghadapi banyak pertuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah.

“Satu preseden berbahaya akan ditetapkan jika pengampunan diraja diberikan dalam kes ini, ia akan kelihatan mereka yang memegang jawatan eksekutif berkuasa pada masa lalu dan masih menghadapi tuduhan jenayah yang sama di hadapan mahkamah adalah di atas undang-undang atau tidak boleh dicela,” kata Cheah.

Cheah berkata sejak skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) terbongkar pada 2015, reputasi negara telah menjadi sinonim dengan rasuah dan menyerlahkan penyalahgunaan kuasa yang parah.

Tetapi keputusan Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos 2022 untuk menghantar Najib ke penjara memulihkan kepercayaan orang ramai terhadap badan kehakiman dan kedaulatan undang-undang, katanya.

“Sepanjang kisah itu, perlu diperhatikan bahawa bekas Perdana Menteri itu masih belum menunjukkan penyesalan atas tindakannya.

“Walaupun berkali-kali menggambarkan dirinya sebagai mangsa sepanjang prosiding di Mahkamah Persekutuan, sama ada melalui cabaran mengenai representasi undang-undang atau meminta penarikan balik Ketua Hakim Negara, Badan Peguam Malaysia berpandangan bahawa memberikan pengampunan diraja kepadanya secara langsung bertentangan dengan keputusan Mahkamah Persekutuan dan memberikan satu bentuk kebebasan daripada undang-undang.

“Sekali lagi, secara ringkasnya, ini akan mempermainkan sabitan dan hukuman yang dijatuhkan oleh badan kehakiman bebas,” katanya menurut MalayMail.

Merujuk kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Allahyarham Datuk Mokhtar Hashim, dan Allahyarham bekas Menteri Besar Selangor Datuk Harun Idris, Cheah menegaskan bahawa penerima pengampunan diraja sebelum ini telah menjalani sebahagian besar daripada hukuman penjara mereka sebelum dibebaskan.

Oleh itu, beliau berkata Najib – yang hanya menjalani hukuman kurang daripada sebulan dengan sebahagian besar daripadanya di bilik mahkamah dan hospital – harus menjalani lebih banyak hukuman sebelum permohonannya dipertimbangkan.

“Walaupun bekas Perdana Menteri itu berhak untuk mendapatkan pengampunan diraja, adalah pandangan Badan Peguam Malaysia bahawa dia tidak layak mendapat pengampunan sedemikian daripada Yang di-Pertuan Agong, pada ketika ini,” katanya.

Najib kini menjalani hukuman penjara 12 tahun di Penjara Kajang selepas panel lima hakim Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman atas kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Pengampunan diraja adalah di bawah Perkara 42(1) Perlembagaan Persekutuan, yang memberikan Agong atau Sultan kuasa untuk memberikan pengampunan atau penangguhan hukuman kepada banduan.

Pengampunan penuh Anwar diberikan kepadanya apabila Pakatan Harapan memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 2018, permintaan yang dibuat oleh Perdana Menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Yang di-Pertuan Agong.

Sebelum ini, bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad berkata pembebasan Anwar telah menjadi contoh bahawa pengampunan diraja boleh dilakukan atas sebab politik.

Berita berkaitan
Saksi beritahu Jho Low hadir mesyuarat di kediaman Najib
19 jam lalu· Isu semasa
Pelakon drama popular didakwa di mahkamah muat naik kandungan sumbang
October 4, 2022· Isu semasa
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
September 30, 2022· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
PH terbit bajet bayangan 2023
October 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
11 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
12 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
14 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
15 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
11 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok