Aliran trafik sesak, orang ramai ambil peluang balik ‘beraya’ lagi?

Aliran trafik dilaporkan bergerak perlahan dan sesak di beberapa lebuh raya utama pagi ini, berikutan orang ramai mengambil kesempatan pulang ke kampung susulan pengumuman ‘total lockdown’ menjelang 1 Jun ini.

Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) juga dalam satu kenyataan menerusi Facebooknya memaklumkan setakat jam 10 pagi tadi Trafik mulai sesak sebelum masuk Plaza Tol Gombak arah Timur.

LLM memaklumkan setakat jam 10 pagi tadi Trafik mulai sesak sebelum masuk Plaza Tol Gombak arah Timur.

“Sementara itu setakat jam 11.07am [email protected] : Trafik mulai sesak sekitar 1 km sebelum masuk Plaza Tol Sg.Besi arah Selatan,” katanya.

Sementara itu di lebuh raya utara setakat jam 10 pagi tadi trafik mulai perlahan sebelum keluar Plaza Tol Juru arah Utara.

Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi atau ‘total lockdown’ fasa pertama di seluruh negara bagi tempoh 14 hari bermula 1 Jun 2021 hingga 13 Jun 2021, susulan peningkatan kes Covid-19 sejak kebelakangan ini.

29 Mei 2021 – Suasana sekitar Plaza Tol Gombak pada jam 11.30 pagi tadi yang sesak teruk. Suasana ini dirakam selepas pengumuman PKP secara “lockdown” oleh kerajaan pada Jumaat.

Kenyataan Pejabat Perdana Menteri memaklumkan bahawa sepanjang tempoh ini, semua sektor tidak dibenarkan untuk beroperasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu yang akan disenaraikan oleh Majlis Keselamatan Negara.

Keputusan itu dicapai pada Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) Mengenai Pengurusan Covid-19 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin petang semalam.

BERITA BERKAIT
POPULAR