Aliran trafik ke Pulau Pinang meningkat 38 peratus

Hari keenam kebenaran aktiviti rentas negeri menyaksikan aliran trafik kemasukan kenderaan ke Pulau Pinang meningkat sebanyak 38 peratus.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Fisol Salleh berkata, walaupun aliran trafik menunjukkan peningkatan namun pergerakkan kenderaan berjalan lancar dan terkawal berdasarkan pemantau polis sejak semalam.

Jelas beliau, berdasarkan pemantauan pihaknya juga, pematuhan prosedur operasi standard (SOP) orang awam di negeri ini turut berada dalam keadaan memuaskan.

“Aliran trafik menghala ke utara selepas Pulau Pinang memang sedikit sesak dan pemantauan kita mendapati aliran trafik meningkat sebanyak 38 peratus ke negeri ini.

“Setakat ini, sebanyak lapan kompaun berjumlah RM32,000 dikeluarkan kepada pelanggan yang dine-in tanpa dos lengkap dan dua pemilik premis atas kesalahan langgar SOP.

“Selain itu, menerusi penguatkuasaan trafik juga sebanyak 357 saman dan sitaan motosikal dikeluarkan semalam bagi memastikan orang ramai mematuhi undang-undang jalan raya,” katanya.

Turut hadir Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong.

Pada program itu, polis turut meninjau di beberapa lokasi tumpuan seperti restoran nasi kandar, kawasan pantai dan hotel.

Kata Fisol, menerusi pemantauan berkenaan, pihak polis juga difahamkan kebanyakan hotel turut mengambil langkah dengan hanya menerima sebanyak 50 hingga 70 tempahan bilik bagi mengelak kesesakan.

Mengulas lanjut Fisol berkata, selaras dengan jangkaan kedatangan pelancong ke negeri ini, polis terus menjalankan pemantauan dapemeriksaan pematuhan SOP di lokasi tumpuan.

“Kita turut bersiap siaga dalam menghadapi kes jenayah dan kemalangan apabila kelonggaran dan beberapa sektor dibuka,” kata Fisol.

BERITA BERKAIT
POPULAR