Alasan Najib hanya ‘memancing’, serang hakim, kata pendakwaan

June 30, 2022 · Isu semasa

Pihak pendakwaan menyifatkan permohonan Datuk Seri Najib Razak untuk mengisytiharkan sabitan SRC International Sdn Bhd (SRC) sebagai terbatal dan tidak sah setelah menuduh Hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali berat sebelah, sebagai tidak lebih daripada “ekspedisi memancing yang nakal”.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul berkata Najib gagal menunjukkan sebarang konflik kepentingan sebenar atau bayangkan di pihak Hakim Nazlan yang boleh diterjemahkan sebagai menimbulkan bahaya berat sebelah dalam perbicaraan SRC.

“Dakwaan Najib tidak lain hanyalah ‘hering merah’ untuk mengisytiharkan perbicaraan SRC sebagai terbatal.

“Perkara tidak relevan yang dibangkitkannya tidak lebih daripada khabar angin dan tidak boleh diterima, dan dalam apa jua keadaan tidak berkaitan dengan perbicaraan SRC,” katanya dalam afidavid yang dikemukakan kepada Mahkamah Persekutuan, semalam.

Ashrof juga berkata tiada bukti sama sekali bahawa Nazlan terlibat dalam penubuhan SRC seperti yang didakwa oleh bekas perdana menteri itu – yang sebenarnya adalah orang di sebalik penubuhan syarikat itu.

“Ini hanya meragukan dan dakwaan susulan terhadap Nazlan, yang tidak dapat mempertahankan dirinya secara peribadi daripada dakwaan palsu ini.

“Permohonan sekarang tidak lain hanyalah ekspedisi memancing untuk mendapatkan keterangan dan sama sekali tidak relevan dengan pertuduhan terhadap pemohon,” kata Ashrof dalam afidavit balasnya membantah permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baharu dan mengisytiharkan sabitannya sebagai terbatal dan tidak sah.

Memetik laporan tahunan Maybank dari 2006 hingga 2014 yang berada dalam domain awam, beliau berkata semua bukti baharu yang cuba dikemukakan Najib sudah tersedia sejak permulaan perbicaraan.

Ashrof berkata media juga melaporkan secara meluas bahawa Nazlan sebelum ini merupakan Penasihat Agung Kumpulan dan Setiausaha Syarikat Maybank dan juga Ketua Kumpulan Perkhidmatan Korporat & Perundangannya ketika perbicaraan SRC bermula.

“Pemohon mengetahui kedudukan Hakim Nazlan dalam Maybank pada setiap masa penting semasa perbicaraan dan tidak membuat bantahan terhadapnya mengetuai perbicaraan SRC,” katanya.

Mengenai dakwaan Najib bahawa pihak pendakwaan telah menyekat bukti yang membawa kepada perbicaraan yang tidak adil, Ashrof berkata tiada perkara sedemikian berlaku.

Beliau berkata, pendakwaan dijalankan secara telus dan semua bukti yang berkaitan untuk melakukan pembelaan sedia ada pada perbicaraan.

Ashrof juga melihat bagaimana pihak pembelaan Najib berjaya mendapatkan akses kepada siasatan yang dikatakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB), yang sebenarnya tidak relevan dengan perbicaraan SRC.

Mengenai dakwaan Najib bahawa Nazlan mempunyai maklumat tentang bagaimana SRC telah ditubuhkan kerana beliau pernah menjadi peguam kepada Maybank, Ashrof berkata bukti semasa perbicaraan menunjukkan bahawa 1MDB sendiri yang bertanggungjawab mencadangkan penubuhan SRC.

Beliau berkata memo daripada Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri bertarikh 12 Oktober 2010 menunjukkan terdapat notofikasi Najib bersetuju dengan cadangan EPU untuk menubuhkan SRC.

Beliau berkata hanya selepas kelulusan EPU dan disokong Najib, 1MDB terus menubuhkan SRC International Sdn Bhd yang telah diperbadankan pada 4 Januari 2011.

“Jadi, jelas sekali mereka mempunyai semua bukti yang mereka ingin kemukakan sebagai bukti tambahan/baharu,” katanya.

Mengenai hujah Najib berhubung asal usul wang SRC RM42 juta yang telah berakhir dalam akaunnya, Ashrof berkata bukti secara muktamad menunjukkan bahawa wang itu dipindahkan dari akaun AmIslamic Bank SRC ke akaun AmIslamic Bank bekas perdana menteri dengan pengetahuan penuhnya.

“Tiada pertikaian daripada jejak wang bahawa RM42 juta telah dibawa keluar dari akaun bank SRC dan dibayar ke akaun banknya di AmIslamic Bank.

Najib telah memfailkan permohonan ini untuk menambah bukti baharu yang dikatakan berkaitan dengan Nazlan dengan matlamat utama untuk membatalkan perbicaraan.

Mahkamah Persekutuan seawal 29 April memaklumkan kedua-dua peguam Najib dan pihak pendakwaan bahawa akan mendengar rayuan kes SRC itu selama 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos.

Rayuan SRC Najib di Mahkamah Persekutuan akan menjadi rayuan terakhirnya terhadap sabitan dan hukuman denda RM210 juta dan penjara 12 tahun.

Berita berkaitan
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
6 jam lalu· Isu semasa
Rayuan kes SRC Najib: Usul masuk bukti tambahan dibenarkan mahkamah
8 jam lalu· Isu semasa
Menjelang perbicaraan terakhir esok, Najib istiqamah dengan keputusan bakal dihadapi
August 14, 2022· Politik
Firma peguam Najib nafi tarik diri jika perbicaraan rayuan SRC diteruskan
August 12, 2022· Politik
Popular
Permohonan Najib ‘cacat, pentingkan diri sendiri’, kata pendakwaan
August 15, 2022
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
August 15, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Tak adil dakwa laporan LCS fitnah hanya kerana Pengerusi PAC dari DAP
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kejatuhan harga minyak, kadar faedah China jejas nilai ringgit
6 minit lalu · Isu semasa
Dewan Negara lulus empat RUU
1 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
1 jam lalu · Isu semasa
KKM mohon lebih banyak dana penjagaan kesihatan awam
2 jam lalu · Isu semasa
Skandal kapal tak siap: Bekas pegawai tinggi BNS didakwa esok
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
7 jam lalu
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok