Aksi gila tiga kanak-kanak naik kereta, pemandu wanita ditahan

Susulan tular video tiga kanak-kanak duduk di atas tingkap kereta yang bergerak, seorang wanita ditahan polis dan disiasat mengikut Seksyen 336 Kanun Keseksaan.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan mengesahkan penahanan pemandu kereta Perodua Alza untuk tindakan lanjut susulan tular video menunjukkan tiga kanak-kanak yang mengeluarkan separuh badan di tingkap penumpang ketika kenderaan sedang bergerak.

Menurutnya polis membuka kertas siasatan kes itu selepas menerima laporan pada jam 5.58 petang semalam, berhubung video tular memaparkan kejadian dimuat naik pengguna Facebook dikenali ‘dashcam owners Malaysia’.

“Kita menahan pemandu Perodua Alza berusia 34 tahun mengikut Seksyen 336 Kanun Keseksaan dan jika disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara selama tiga bulan atau denda maksimum RM500 atau kedua-duanya.

“Tingkah laku kanak-kanak berkenaan adalah tindakan amat berbahaya.

“Ia boleh mendatangkan kemalangan serta membahayakan nyawa, keselamatan diri dan orang lain,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohd Zaid menasihatkan golongan dewasa supaya sentiasa mengawal dan memantau keselamatan kanak-kanak bagi mengelak kejadian tidak diingini.

Mereka yang mempunyai maklumat berkaitan boleh menghubungi pegawai penyiasat, Inspektor Ahmad Rahmat Adnan di talian 014-515 6933 atau balai polis berdekatan.

Difahamkan, wanita terbabit juga boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Kanak-Kanak 2001 (Akta 611) kerana cuai dalam menjaga anak-anak mereka sehingga menyebabkan kanak-kanak itu hilang, kemalangan atau kehilangan nyawa

Jika disabit kesalahan, ibu bapa atau penjaga yang cuai boleh dikenakan denda tidak melebihi RM20,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR