Akibat banjir, 38 tanah runtuh dilaporkan berlaku di Selangor

Selangor yang terjejas akibat bencana banjir juga berdepan risiko tanah runtuh selepas sekurang-kurangnya 38 laporan diterima berhubung insiden tersebut ketika ini.

Kejadian tanah runtuh tersebut diakibatkan hujan lebat serta banjir yang melanda.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Infrastruktur dan Pertanian Selangor, Izham Hashim, berkata ia membabitkan lokasi di kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) dan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

“Daripada jumlah lokasi mengalami kejadian runtuhan cerun dan tanah itu, tujuh dikesan kritikal,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, tujuh lokasi dikesan mengalami kes kritikal, masing-masing di Taman Nusa, Subang di kawasan MBSA, Apartmen Teratai, Selayang di bawah MPS dan Jalan Bunga Anggerik, Taman Dataran Ukay di kawasan MPAJ.

Selain itu, Jalan Melati 7, Taman Seri Melati dan Kampung Sepakat, Batu 16, Rawang di kawasan MPS, Jalan Haji Abdul Latif, Kampung Bukit Kapar di bawah MPK dan Jalan 45B, Bukit D, Kampung Cheras Baru di kawasan MPAJ.

BERITA BERKAIT
POPULAR