Agong, PM antara pemimpin dunia ucap takziah kepada UAE

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan ucapan takziah kepada seluruh keluarga Presiden Emiriah Arab Bersatu dan Pemerintah Abu Dhabi Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan yang telah kembali ke rahmatullah hari ini.

Seri Paduka turut menzahirkan rasa dukacita atas pemergian Almarhum dan menzahirkan harapan agar seluruh keluarga Sheikh Khalifa sabar serta tabah menghadapi dugaan dan suasana sedih serta pilu itu.

“Seri Paduka mendoakan agar roh Almarhum dicucuri rahmat oleh Allah SWT dan ditempatkan bersama para solihin,” menurut hantaran di laman Facebook Istana Negara.

Sementara itu Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob turut menzahirkan ucapan takziah kepada Naib Presiden dan Perdana Menteri UAE Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum dan rakyat negara itu atas kemangkatan Sheikh Khalifa.

Perdana Menteri berkata beliau sedih apabila mendapat perkhabaran mengenai kemangkatan Pemerintah Abu Dhabi itu yang disifatkannya sebagai pemimpin berwawasan serta telah berjasa besar kepada kemajuan dan kemakmuran UAE.

Pemimpin Amerika Syarikat, Britain, Bahrain, Kuwait, Qatar, Jordan, Maghribi, Iraq, Perancis, Oman, Palestin dan Turki, serta aParlimen Arab, Liga Arab dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), turut sama berbuat demikian.

Kuwait, bersama beberapa negara lain, mengumumkan tiga hari berkabung dengan semua kementerian dan jabatan kerajaan ditutup, manakala bendera negara dikibar separuh tiang selama 40 hari.

Sheikh Khalifa, yang dasar pemodenannya membantu mengubah UAE menjadi kuasa serantau, meninggal dunia pada semalam (13 Mei 2022) pada usia 73 tahun.

Sheikh Khalifa dilantik sebagai presiden kedua UAE pada 2004, menggantikan bapanya dan pengasas UAE Sheikh Zayed al Nahyan.

Dilahirkan pada 1948 di timur Abu Dhabi, Sheikh Khalifa adalah anak sulung Sheikh Zayed. Sebelum peranannya sebagai presiden, beliau adalah Putera Mahkota Abu Dhabi dan mengetuai Majlis Petroleum Tertinggi Abu Dhabi, yang merangka dasar minyak.

Jenazah Sheikh Khalifa dikebumikan malam tadi di tanah perkuburan Al Bateen selepas solat di Masjid Agung Sheikh Zayed.

BERITA BERKAIT
POPULAR