Agong perkenan tamat darurat Sarawak, PRN akan diadakan

Yang di-Pertuan Agong hari ini memberi perkenan menamatkan Proklamasi Darurat negeri Sarawak selepas mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Istana Negara.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan setelah pertemuan itu, Istana Negara memaklumkan perkenan itu diberikan setelah Yang di-Pertuan Agong menimbang permohonan Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Tun Abdul Taib Mahmud.

Kenyataan berkenaan dikeluarkan Pemangku Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Azuan Effendi Zairakithnaini.

“Adalah dimaklumkan bahawa KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah berkenan menerima menghadap Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud di Istana Negara pada 2 November 2021.

“Pada sesi menghadap itu Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sarawak telah menyampaikan hasrat dan permohonan kerajaan negeri Sarawak kepada Seri Paduka Baginda agar Proklamasi Darurat bagi negeri Sarawak dapat ditamatkan,” kata kenyataan itu.

Selain itu, Seri Paduka juga telah memperhalusi sembah nasihat Perdana Menteri serta Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun dan pandangan ketua-ketua agensi kerajaan, termasuk polis dan Kementerian Kesihatan (KKM).

“Perkenan Seri Paduka Baginda terhadap penamatan Proklamasi Darurat bagi negeri Sarawak ini selaras dengan Perkara 40 dan 40 (1A) Perlembagaan Persekutuan.

“Perlu diperjelaskan di sini bahawa berdasarkan Seksyen 2 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) (Sarawak) 2021, Proklamasi Darurat boleh ditamatkan lebih awal oleh Seri Paduka baginda setelah berunding dengan Yang di-Pertua Negeri Sarawak,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu juga menyebut Yang di-Pertuan Agong bimbang dengan risiko peningkatan penularan jangkitan Covid-19 sekiranya Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak diadakan.

Pada hemat baginda negara masih lagi bergelut menghadapi ancaman Covid-19 dan penularan wabak itu juga masih pada tahap yang membimbangkan.

“Perkenan baginda kepada penamatan Proklamasi Darurat adalah satu keputusan yang sukar dan rumit. Namun ianya diperkenankan bagi memenuhi keperluan demokrasi dan mengembalikan kuasa kepada rakyat untuk membuat pilihan serta memberi mandat dalam pembentukan kerajaan negeri yang baharu,” katanya.

Sementara itu, berdasarkan statistik dikeluarkan Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak, negeri itu hari ini merekodkan 540 jangkitan baharu, meningkat berbanding 528 kes yang dilaporkan semalam.

Semalam negeri itu merekodkan 18 kematian, berbanding 20 kes yang dilaporkan pada Isnin. Jumlah keseluruhan kes kematian di Sarawak akibat Covid-19 kini naik kepada 1,370 pesakit.

Sehingga semalam juga Sarawak mencatat 7,383 kes aktif dengan 4,258 individu menjalani kuarantin di rumah, 2,121 ditempatkan di PKRC, 901 dirawat di hospital dan 103 dimasukkan ke unit rawatan rapi.

Sejak awal tahun lalu hingga semalam, negeri itu merekodkan 241,781 kes positif dengan 233,299 pesakit disahkan sembuh.

BERITA BERKAIT
POPULAR