AGC pulangkan kertas siasatan wang hilang AS$6.94 juta kepada SPRM

Jabatan Peguam Negara (AGC) memulangkan kertas siasatan kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kes kehilangan wang AS$6.94 juta (RM25 juta) yang dalam simpanan agensi tersebut.

Dalam satu kenyataan, AGC mendapati ada kesalahan lain yang memerlukan siasatan lanjut dan meminta SPRM untuk melengkap kertas siasatan tersebut.

“Jabatan Peguam Negara mendapati wujud kesalahan-kesalahan lain yang memerlukan siasatan lanjut dilakukan oleh agensi penguatkuasaan yang berkaitan. Kertas siasatan telah dikembalikan untuk tindakan lanjut,” kata jabatan itu dalam kenyataan, hari ini.

Kenyataan sama juga menjelaskan, jabatan berkenaan menerima laporan mengenai siasatan itu pada 28 September lalu.

Pada 29 September, media melaporkan Bahagian Pendakwaan Pejabat Peguam Negara sudah menerima kertas siasatan berhubung kes itu daripada SPRM.

Terdahulu pada 20 September, suruhanjaya berkenaan mengesahkan tiga pegawainya ditahan bagi membantu siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan dalam urusan kes membabitkan seorang bekas ketua jabatan.

Wang yang hilang tersebut adalah milik bekas Ketua Pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO), Datuk Hasanah Abdul Hamid.

Hasanah dilaporkan mahu menuntut semula wang tersebut sebelum menyedari sebahagiannya telah hilang dan digantikan dengan wang palsu.

BERITA BERKAIT
POPULAR