Affin Bank jangka lebih banyak kenaikan OPR tahun ini

May 19, 2022 · Isu semasa

Affin Bank Bhd menjangkakan lebih banyak kenaikan dalam kadar dasar semalaman (OPR) tahun ini sehingga pasaran kembali normal dan isu inflasi diperbetulkan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Affin Datuk Wan Razly Abdullah Wan Ali berkata dunia sedang melalui tempoh harga komoditi, kos tenaga dan kadar inflasi yang tinggi, lapor Bernama.

“Kita sedang mengalami inflasi sekarang ini didorong oleh harga komoditi dan kos tenaga yang tinggi, jadi Bank Negara Malaysia (BNM) perlu mengambil tindakan untuk menormalkan keadaan.

“Jadi, kami menjangkakan untuk melihat beberapa kenaikan lagi akan berlaku tahun ini dan mengunjurkan peningkatan sebanyak 50 mata asas (bps). Pada masa ini, 25 mata asas telah dinaikkan, jadi, akan datang ada potensi 25 mata asas lagi,” katanya dalam satu sidang akhbar di sini hari ini.

Pada 11 Mei, 2022, BNM menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.00 peratus dalam mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari ketiganya tahun ini.

Sementara itu, Wan Razly berkata ringgit sepatutnya kembali normal sebaik sahaja bank pusat melaksanakan rancangannya untuk menangani kadar inflasi.

“Itu akan berlaku pada masa yang sesuai memandangkan prestasi ringgit ditentukan pada eksport, import dan peluang perniagaan di negara ini,” katanya.

Dalam pada itu, Wan Razly menyatakan bahawa Affin Bank menjangkakan pertumbuhan pinjamannya akan berkurangan kerana orang ramai sering meminjam lebih sedikit untuk meminimumkan kos mereka dengan jangkaan kenaikan OPR.

“Kami mencatatkan pertumbuhan pinjaman yang baik untuk suku pertama tahun ini. Sasaran pertumbuhan pinjaman kami untuk tahun ini adalah 12 peratus, berbanding 11 peratus tahun lepas,” tambahnya.

Wan Razly berkata bank itu sentiasa mencari cara untuk mengoptimumkan margin faedah bersih (NIM), terutamanya melalui akaun semasa dan akaun simpanan (CASA).

“Lebih banyak CASA yang kami peroleh, lebih banyak kami boleh mengoptimumkan. Kami mempunyai portfolio bank yang cukup besar iaitu kadar terapung tetapi portfolio itu juga akan meningkat dengan kos deposit kami.

“Terdapat sedikit ruang di sana tetapi lebih banyak penemuan kos rendah yang kami boleh perolehi, lebih baik ia untuk bank,” jelas beliau.

Sementara itu, Affin Bank secara rasminya telah melancarkan kerjasama dengan GAX MD Sdn Bhd (MYTHEO), platform robo-advisor yang menawarkan algoritma dan perkhidmatan pengurusan portfolio pelaburan budi bicara automatik yang dikuasakan oleh teknologi kecerdasan buatan (AI).

Wan Razly berkata perkongsian itu yang merupakan kerjasama pertamanya dengan robo-advisor menawarkan pelaburan alternatif kepada pelanggan Affin Avance baharu dan sedia ada, meningkatkan barisan tawaran kewangan dan produk.

“Kerjasama untuk menyediakan perkhidmatan robo-advisory untuk pelanggan kami memberi petanda baik dengan keperluan mereka yang semakin berkembang, kemajuan teknologi yang pesat dan dinamik pasaran yang berubah-ubah,” katanya.

Berita berkaitan
Annuar perjelas punca harga barang naik
1 jam lalu· Isu semasa
Kurangkan subsidi, tapi kerajaan bagi rakyat RM100 dan RM50 saja: Guan Eng
11 jam lalu· Isu semasa
Zahid bidas Rafizi selepas sindir UMNO akan cadang Lembaga Kambing pula
June 26, 2022· Politik
PRU-15 segera supaya UMNO dapat tangani inflasi dengan cekap
June 26, 2022· Politik
Popular
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Operasi cari 10 pemancing, 3 kru bot hilang diperluas: APMM
July 1, 2022
Mahkamah tangguh keputusan kes rasuah Azeez buat kali terakhir
July 1, 2022
Keputusan kes rasuah Rosmah diubah kepada 1 September
July 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kekurangan doktor di HKL, HTA hanya sementara
1 jam lalu · Isu semasa
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
1 jam lalu · Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
1 jam lalu · Isu semasa
Tiada syarikat di Malaysia ada lesen import, jual air zam zam: KKM
2 jam lalu · Isu semasa
MoF sentiasa tingkat subsidi kepada rakyat: Tengku Zafrul
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
4 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok