Adakah Najib akan diampun setiap kali dia disabit bersalah? Kit Siang

September 5, 2022 · Isu semasa

Permohonan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mendapatkan pengampunan diraja hampir serta-merta setelah sabitan dan hukuman bagi kesalahan berkaitan penyelewengan RM42 juta dana SRC International menunjukkan kurangnya penyesalan, kata veteren DAP Lim Kit Siang.

Beliau juga berkata kepantasan permohonan yang tidak pernah berlaku sebelum ini akan menjejaskan badan kehakiman Malaysia dengan mencadangkan hakim dalam perbicaraannya, termasuk Ketua Hakim Negara, telah bertindak secara tidak betul.

“Ini adalah kali pertama dalam sejarah negara di mana petisyen pengampunan dikemukakan serta-merta selepas sabitan dan membawa implikasi bahawa badan kehakiman tersilap meletakkan Najib dalam penjara.

“Implikasi bahawa lima hakim di Mahkamah Persekutuan telah gagal dalam keadilan dengan tidak membenarkan penangguhan pendengaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini (5 September).

Permohonan Najib juga akan meletakkan Yang di-Pertuan Agong dalam kedudukan yang tidak boleh dipertahankan untuk campur tangan secara langsung dalam kontroversi yang sudah menjadi skandal rasuah global, katanya.

Kit Siang berkata permohonan untuk pengampunan diraja biasanya mempunyai unsur-unsur penyesalan atas kesalahan yang dilakukan, atau selepas banduan menjalani sebahagian besar daripada hukuman itu.

“Adakah Najib menyatakan kekesalan atau penyesalan terhadap skandal 1MDB dan tindakan rasuah lain ketika dia menjadi Perdana Menteri Malaysia?

“Najib mempunyai empat lagi perbicaraan rasuah. Adakah dia akan diampunkan setiap kali dia disabitkan kesalahan?” soal Kit Siang.

Mengikut Peraturan Penjara 2000, seseorang banduan boleh, jika dia mahu, merayu kepada Yang di-Pertuan Agong atau Raja atau Yang di-Pertuan Negeri atas sabitan atau hukumannya, secepat yang dapat dilaksanakan selepas sabitannya.

Petisyen kedua sedemikian hendaklah dibenarkan apabila banduan telah genap tiga tahun dari tarikh sabitan, dan selepas itu petisyen sedemikian hendaklah diberikan pada selang dua tahun, melainkan jika terdapat keadaan khas, di mana pegawai penjaga boleh mempertimbangkan sama ada perlu dimaklumkan kepada Raja atau Raja-raja negeri atau Yang di-Pertuan Negeri.

Kit Siang juga mempersoalkan perbandingan dibuat anak Najib, Mohd Nizar dengan pemimpin antiapartheid Afrika Selatan dan bekas presiden Nelson Mandela dengan mengatakan bahawa Najib “akan mengatasi semua cabaran seperti yang dilakukan Mandela.”

“Adakah terdapat persefahaman bahawa Najib akan diampunkan? Adakah Mandela pernah didakwa di Afrika Selatan dengan bukan sahaja rasuah, tetapi skandal kewangan global?,” soal Kit Siang lagi.

Awal hari ini, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun mengesahkan Najib telah memohon pengampunan diraja, dan kekal sebagai ahli Parlimen Pekan sehingga keputusan dibuat mengenai permohonan itu.

Najib memfailkan petisyen untuk pengampunan diraja pada 2 September, iaitu dalam tempoh 14 hari dari hari Mahkamah Persekutuan menolak rayuannya pada 23 Ogos.

Bekas Presiden UMNO itu kini menjalani hukuman penjara 12 tahun, setelah mahkamah tertinggi menolak rayuan terakhirnya dalam kes RM42 juta SRC International Sdn Bhd.

Berita berkaitan
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
September 30, 2022· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
September 29, 2022· Isu semasa
Mahkamah Tentera Myanmar hukum penjara tiga tahun ke atas Suu Kyi
September 29, 2022· Dunia
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Najib dapat keistimewaan kerana MOU Anwar dan DAP dengan kerajaan
November 19, 2021
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Kes baharu hampiri 7,000, Selangor, KL tertinggi
July 1, 2021
Lagi Isu semasa terkini
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
12 jam lalu · Isu semasa
2,007 kes semalam, 5 kematian
18 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
18 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
20 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok