Adakah Najib akan diampun setiap kali dia disabit bersalah? Kit Siang

September 5, 2022 · Isu semasa

Permohonan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mendapatkan pengampunan diraja hampir serta-merta setelah sabitan dan hukuman bagi kesalahan berkaitan penyelewengan RM42 juta dana SRC International menunjukkan kurangnya penyesalan, kata veteren DAP Lim Kit Siang.

Beliau juga berkata kepantasan permohonan yang tidak pernah berlaku sebelum ini akan menjejaskan badan kehakiman Malaysia dengan mencadangkan hakim dalam perbicaraannya, termasuk Ketua Hakim Negara, telah bertindak secara tidak betul.

“Ini adalah kali pertama dalam sejarah negara di mana petisyen pengampunan dikemukakan serta-merta selepas sabitan dan membawa implikasi bahawa badan kehakiman tersilap meletakkan Najib dalam penjara.

“Implikasi bahawa lima hakim di Mahkamah Persekutuan telah gagal dalam keadilan dengan tidak membenarkan penangguhan pendengaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini (5 September).

Permohonan Najib juga akan meletakkan Yang di-Pertuan Agong dalam kedudukan yang tidak boleh dipertahankan untuk campur tangan secara langsung dalam kontroversi yang sudah menjadi skandal rasuah global, katanya.

Kit Siang berkata permohonan untuk pengampunan diraja biasanya mempunyai unsur-unsur penyesalan atas kesalahan yang dilakukan, atau selepas banduan menjalani sebahagian besar daripada hukuman itu.

“Adakah Najib menyatakan kekesalan atau penyesalan terhadap skandal 1MDB dan tindakan rasuah lain ketika dia menjadi Perdana Menteri Malaysia?

“Najib mempunyai empat lagi perbicaraan rasuah. Adakah dia akan diampunkan setiap kali dia disabitkan kesalahan?” soal Kit Siang.

Mengikut Peraturan Penjara 2000, seseorang banduan boleh, jika dia mahu, merayu kepada Yang di-Pertuan Agong atau Raja atau Yang di-Pertuan Negeri atas sabitan atau hukumannya, secepat yang dapat dilaksanakan selepas sabitannya.

Petisyen kedua sedemikian hendaklah dibenarkan apabila banduan telah genap tiga tahun dari tarikh sabitan, dan selepas itu petisyen sedemikian hendaklah diberikan pada selang dua tahun, melainkan jika terdapat keadaan khas, di mana pegawai penjaga boleh mempertimbangkan sama ada perlu dimaklumkan kepada Raja atau Raja-raja negeri atau Yang di-Pertuan Negeri.

Kit Siang juga mempersoalkan perbandingan dibuat anak Najib, Mohd Nizar dengan pemimpin antiapartheid Afrika Selatan dan bekas presiden Nelson Mandela dengan mengatakan bahawa Najib “akan mengatasi semua cabaran seperti yang dilakukan Mandela.”

“Adakah terdapat persefahaman bahawa Najib akan diampunkan? Adakah Mandela pernah didakwa di Afrika Selatan dengan bukan sahaja rasuah, tetapi skandal kewangan global?,” soal Kit Siang lagi.

Awal hari ini, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun mengesahkan Najib telah memohon pengampunan diraja, dan kekal sebagai ahli Parlimen Pekan sehingga keputusan dibuat mengenai permohonan itu.

Najib memfailkan petisyen untuk pengampunan diraja pada 2 September, iaitu dalam tempoh 14 hari dari hari Mahkamah Persekutuan menolak rayuannya pada 23 Ogos.

Bekas Presiden UMNO itu kini menjalani hukuman penjara 12 tahun, setelah mahkamah tertinggi menolak rayuan terakhirnya dalam kes RM42 juta SRC International Sdn Bhd.

Berita berkaitan
Kes RM27 juta SRC: Peguam Najib minta segera perbicaraan jika kes tak digugurkan
9 jam lalu· Politik
Perbicaraan kes rasuah Bung Moktar dan isteri ditetapkan pada Julai
10 jam lalu· Isu semasa
Kes Lokman Adam buat kenyataan jelik terhadap Ismail Sabri dibicara Sept
10 jam lalu· Politik
Kes sedang dalam perbicaraan minta digugurkan, ini kerajaan luar tabii: Razali
12 jam lalu· Politik
Popular
Gabenor BNM, jangan bagi kenyataan gula-gula, tegur MP kerajaan
May 28, 2023
KBS jawab Ismail Sabri, peruntukan RM20 juta bina litar tak pernah diluluskan
May 29, 2023
Hadi ucap tahniah atas kemenangan Erdogan
May 29, 2023
Kerajaan perlu telus, banyak persoalan LCS belum terjawab : TI-M
May 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Menu Rahmah berjaya turun inflasi harga makanan, kata Salahuddin
1 jam lalu · Isu semasa
Ringgit ditutup rendah, harga minyak juga jatuh
2 jam lalu · Isu semasa
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
3 jam lalu · Isu semasa
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
3 jam lalu · Isu semasa
Zahid mahu SKMM ambil tindakan terhadap Telegram
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] KJ syor Tengku Zafrul calon MB Selangor jika PH-BN menang di Selangor
7 jam lalu
[VIDEO] UMNO salah langkah, akan tersasar jika terus bersama DAP
May 28, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok