Ada peraturan larang buat kenyataan awam: KP JPA

August 10, 2022 · Isu semasa

Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah mengingatkan penjawat awam supaya tidak membuat kenyataan selaras dengan peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 yang masih berkuat kuasa.

Beliau berkata dalam pekeliling tujuh muka surat bertarikh 8 Ogos yang dikeluarkan untuk menjelaskan, meningkatkan pemahaman dan mengelak kekeliruan dalam kalangan penjawat awam dan pihak lain yang berminat daripada kenyataan awam itu.

Pekeliling itu diedarkan kepada semua kementerian dan pejabat Ketua Setiausaha Negara.

“Penjawat awam perlu bersikap positif dan menerima pandangan, cadangan dan teguran daripada mana-mana pihak berkepentingan termasuk pihak atasan demi menambah baik… penyampaian oleh perkhidmatan awam,” katanya.

Mohd Shafiq berkata penjawat awam yang ditegur oleh orang awam, penyelia, rakan sekerja atau atasan kerana perkhidmatan yang lemah tidak seharusnya bertindak balas secara provokatif.

“Provokasi melampau untuk menarik perhatian atau (ditularkan) adalah tidak bertanggungjawab dan bertentangan dengan budaya kerja penjawat awam serta peraturan dan undang-undang yang ditetapkan,” katanya.

Mohd Shafiq menambah penjawat awam perlu mengelak daripada membuat kenyataan awam yang boleh mendatangkan implikasi yang tidak diingini kepada perkhidmatan awam dan nama baik kerajaan.

Beliau berkata peraturan itu jelas menyatakan bahawa penjawat awam tidak boleh berkongsi berita palsu, juga tidak boleh memfitnah atau membuat tuduhan melibatkan pegawai awam lain untuk agenda dan kepentingan mereka sendiri.

“Penjawat awam dilarang menyalahgunakan kebebasan bersuara dan kemajuan teknologi untuk mencapai agenda peribadi mereka dengan melanggar peraturan dan undang-undang yang dikuatkuasakan yang selama ini menjadi paksi perkhidmatan awam negara,” katanya.

Tambahnya, JPA tidak akan berdiam diri dan membenarkan pegawai awam difitnah atau dilayan secara tidak adil bagi memenuhi agenda peribadi pihak tertentu, dan ketua jabatan bertanggungjawab memantau prestasi pegawai bawahan mereka.

Surat itu juga berkata pihak atasan perlu menegur orang bawahan yang cuai dalam melaksanakan tugas bagi memastikan perkhidmatan yang diberikan adalah setanding.

Mohd Shafiq memberi amaran tindakan tatatertib termasuk pemberhentian perkhidmatan boleh diambil sekiranya terdapat cukup bukti bahawa penjawat awam telah mencemarkan imej perkhidmatan atau melanggar peraturannya.

“Dalam hal berkaitan keselamatan dan kedaulatan negara, tindakan segera mesti diambil tanpa kompromi atau pilih kasih terhadap mana-mana pegawai awam atas kecuaian atau ketidakpatuhan, terutamanya jika ini melibatkan keselamatan di pintu masuk dan keluar utama antarabangsa,” katanya.

Awal bulan ini, ketua operasi Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dikatakan menerima teguran kerana tiada pegawai Imigresen ditempatkan di lorong VIP antara 8.40 pagi dan 9.40 pagi pada hari tertentu.

JPA turut telah menolak dakwaan bahawa Mohd Shafiq secara terbuka menghina seorang pegawai Imigresen, menyifatkan dakwaan itu sebagai tidak berasas dan berniat jahat untuk menjatuhkan imejnya.

Dalam satu kenyataan pada Ahad (7 Ogos), Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata sebuah jawatankuasa ditubuhkan untuk menyiasat kejadian itu susulan mesyuarat Kabinet pada Jumaat (5 Ogos).

Ahli jawatankuasa lain termasuk Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani, Ketua Audit Negara Datuk Seri Nik Azman Nik Abdul Majid dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki.

Berita berkaitan
Mahkamah kembalikan perintah pengharaman buku Gay is Okay! A Christian Perspective”
September 25, 2023· Isu semasa
Dron tidak dibenarkan penggunaan sebelum dan pada sambutan Hari Kebangsaan
August 29, 2023· Isu semasa
Tular berucap di masjid, JAIS siasat Fahmi
July 31, 2023· Isu semasa
Pembantu menteri dakwa sudah berbulan tak dibayar gaji: Laporan
July 2, 2023· Isu semasa
Popular
Banjir: Mangsa di Kedah dan Perlis meningkat tapi kerajaan pusat seakan tak endah
September 29, 2023
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
September 29, 2023
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
September 30, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
2 jam lalu · Isu semasa
Stadium Shah Alam diroboh selewat-lewatnya pada November: Amirudin
3 jam lalu · Isu semasa
Tiga PPS di Kedah ditutup, mangsa banjir menurun
22 jam lalu · Isu semasa
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
22 jam lalu · Isu semasa
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
6 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok