Ada peraturan larang buat kenyataan awam: KP JPA

August 10, 2022 · Isu semasa

Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah mengingatkan penjawat awam supaya tidak membuat kenyataan selaras dengan peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 yang masih berkuat kuasa.

Beliau berkata dalam pekeliling tujuh muka surat bertarikh 8 Ogos yang dikeluarkan untuk menjelaskan, meningkatkan pemahaman dan mengelak kekeliruan dalam kalangan penjawat awam dan pihak lain yang berminat daripada kenyataan awam itu.

Pekeliling itu diedarkan kepada semua kementerian dan pejabat Ketua Setiausaha Negara.

“Penjawat awam perlu bersikap positif dan menerima pandangan, cadangan dan teguran daripada mana-mana pihak berkepentingan termasuk pihak atasan demi menambah baik… penyampaian oleh perkhidmatan awam,” katanya.

Mohd Shafiq berkata penjawat awam yang ditegur oleh orang awam, penyelia, rakan sekerja atau atasan kerana perkhidmatan yang lemah tidak seharusnya bertindak balas secara provokatif.

“Provokasi melampau untuk menarik perhatian atau (ditularkan) adalah tidak bertanggungjawab dan bertentangan dengan budaya kerja penjawat awam serta peraturan dan undang-undang yang ditetapkan,” katanya.

Mohd Shafiq menambah penjawat awam perlu mengelak daripada membuat kenyataan awam yang boleh mendatangkan implikasi yang tidak diingini kepada perkhidmatan awam dan nama baik kerajaan.

Beliau berkata peraturan itu jelas menyatakan bahawa penjawat awam tidak boleh berkongsi berita palsu, juga tidak boleh memfitnah atau membuat tuduhan melibatkan pegawai awam lain untuk agenda dan kepentingan mereka sendiri.

“Penjawat awam dilarang menyalahgunakan kebebasan bersuara dan kemajuan teknologi untuk mencapai agenda peribadi mereka dengan melanggar peraturan dan undang-undang yang dikuatkuasakan yang selama ini menjadi paksi perkhidmatan awam negara,” katanya.

Tambahnya, JPA tidak akan berdiam diri dan membenarkan pegawai awam difitnah atau dilayan secara tidak adil bagi memenuhi agenda peribadi pihak tertentu, dan ketua jabatan bertanggungjawab memantau prestasi pegawai bawahan mereka.

Surat itu juga berkata pihak atasan perlu menegur orang bawahan yang cuai dalam melaksanakan tugas bagi memastikan perkhidmatan yang diberikan adalah setanding.

Mohd Shafiq memberi amaran tindakan tatatertib termasuk pemberhentian perkhidmatan boleh diambil sekiranya terdapat cukup bukti bahawa penjawat awam telah mencemarkan imej perkhidmatan atau melanggar peraturannya.

“Dalam hal berkaitan keselamatan dan kedaulatan negara, tindakan segera mesti diambil tanpa kompromi atau pilih kasih terhadap mana-mana pegawai awam atas kecuaian atau ketidakpatuhan, terutamanya jika ini melibatkan keselamatan di pintu masuk dan keluar utama antarabangsa,” katanya.

Awal bulan ini, ketua operasi Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dikatakan menerima teguran kerana tiada pegawai Imigresen ditempatkan di lorong VIP antara 8.40 pagi dan 9.40 pagi pada hari tertentu.

JPA turut telah menolak dakwaan bahawa Mohd Shafiq secara terbuka menghina seorang pegawai Imigresen, menyifatkan dakwaan itu sebagai tidak berasas dan berniat jahat untuk menjatuhkan imejnya.

Dalam satu kenyataan pada Ahad (7 Ogos), Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata sebuah jawatankuasa ditubuhkan untuk menyiasat kejadian itu susulan mesyuarat Kabinet pada Jumaat (5 Ogos).

Ahli jawatankuasa lain termasuk Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani, Ketua Audit Negara Datuk Seri Nik Azman Nik Abdul Majid dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki.

Berita berkaitan
Dewan Rakyat lulus RUU larangan tukar parti, dapat sokongan majoriti dua pertiga
July 28, 2022· Politik
Ahli Parlimen keluar parti perlu kosongkan kerusi disandang kecuali dipecat
July 27, 2022· Isu semasa
Undang-undang larangan merokok generasi muda akan diperkenal
June 11, 2022· Isu semasa
Kenderaan berat dilarang masuk KL semasa waktu puncak elak kesesakan
June 6, 2022· Isu semasa
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Kon sangkut di kepala
September 27, 2022
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Cuepacs bantah tubuh Agensi Kawalan Sempadan: Adnan
9 minit lalu · Isu semasa
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
1 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
2 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
3 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
17 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok