Acara ambang tahun baharu kekal walaupun mangsa banjir bersedih

December 26, 2022 · Isu semasa

Tanpa peduli kesengsaraan dan kesedihan mangsa banjir, Kerajaan Sarawak kekal dengan keputusan untuk ‘bergembira’ menganjurkan Sambutan Ambang Tahun Baharu 2023, 31 Disember ini.

Bagaimanapun, sambutan simbolik memperingati perjuangan dan kemenangan rakyat negeri itu dalam mendepani cabaran sepanjang tahun ini, akan dilakukan dalam skala lebih kecil.

Ia juga sebagai satu bentuk solidariti dan kebersamaan kerajaan negeri dalam membantu serta mengurangkan beban yang ditanggung oleh rakyat negeri ini yang terkesan dengan bencana banjir.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, keputusan itu juga telah dibuat selepas mendapatkan nasihat daripada Kabinet Kerajaan Negeri dan Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

“Atas nasihat serta bagi menyahut seruan Perdana Menteri agar acara seperti ini ditunda, maka kita bertindak mengecilkan skala sambutan kemudian berpindah ke stadium perpaduan, di mana dari segi pengisian, persembahan nyanyian dan sebagainya masa dikekalkan.

“Ini bukan bererti kalau kita menghadapi musibah pada hujung tahun, terus semuanya kita hentikan, kemalangan dan kematian berlaku setiap hari, sambutan ini kelak adalah untuk mengingati peristiwa yang berlaku dalam negeri dari Januari hingga Disember,” katanya menurut laporan Awani.

Terdahulu Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu Kerajaan Persekutuan telah membatalkan Sambutan Ambang Tahun Baharu 2023 di Dataran Merdeka pada 31 Disember ini berikutan keadaan beberapa negeri yang dilanda musibah banjir.

Abdul Karim berkata adalah tidak wajar sekiranya Sambutan Ambang Tahun Baru dibatalkan akibat banjir yang secara realiti adalah bencana alam yang sering dialami rakyat seluruh negara termasuk Sarawak setiap kali penghujung tahun.

“Saya tidak menafikan banjir yang teruk ada berlaku setiap tahun, maka adakah setiap kali banjir hujung tahun, sambutan tahun baru akan dibatalkan, kerana setiap hujung tahun akan berlaku juga musim monsun, bagi saya tidak salah meraikan tahun baru tetapi biarlah dalam keadaan bersederhana serta bersimpati kepada mangsa.

“Ada perkara yang perlu kita raikan, dan kita juga mengingati mereka yang menghidapi musibah bencana, mereka yang berperang melawan Pandemik Covid-19, dan kita juga mula menyaksikan peningkatan kemasukan pelancong ke Sarawak yang kini mencecah jutaan orang, rakyat gembira dan inilah penyebab acara ini diteruskan,” katanya.

Berita berkaitan
Johor dan Sabah catat peningkatan mangsa banjir pagi ini
12 jam lalu· Isu semasa
Sabah catat peningkatan mangsa banjir, Johor turun
February 1, 2023· Isu semasa
Amaran hujan berterusan di Sarawak, Sabah, Pahang, Johor hingga lusa
January 30, 2023· Isu semasa
Mangsa banjir di Johor meningkat, Sabah menurun dan Pahang kekal
January 29, 2023· Isu semasa
Popular
Prof Agus dahulu tolak tawaran Anwar kini dilantik Pengarah J-KOM baharu
February 2, 2023
Himpunan bantah bakar Al-Quran, 10 individu sudah dirakam keterangan polis
February 2, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Bekas isteri ahli perniagaan jual makanan tanggung tiga anak
February 2, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Saksi bank kes 1MDB terkejut Jho Low nafi pernah berhubung dan berurusan
2 jam lalu · Isu semasa
Bekas isteri ahli perniagaan jual makanan tanggung tiga anak
2 jam lalu · Isu semasa
Prof Agus dahulu tolak tawaran Anwar kini dilantik Pengarah J-KOM baharu
9 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Johor semakin pulih, 977 mangsa masih di 10 PPS
10 jam lalu · Isu semasa
Himpunan bantah bakar Al-Quran, 10 individu sudah dirakam keterangan polis
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
4 jam lalu
[VIDEO] Tiada wang berbilion, sumbangan politik dalam akaun Bersatu
4 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok