Abang Viva viral jadi inspirasi

Semangat Abang viva viral membantu mangsa banjir di Shah Alam, Selangor baru-baru ini menjadi tular dan memberi inspirasi kepada masyarakat.

Hanya berbekalkan RM50, Azwan Omar bergerak solo dari Melaka, dengan menaiki Viva dan membawa bot untuk misi membantu mangsa banjir di Shah Alam.

“Faktor cuaca saya tak ambil kira, paling penting nyawa banyak mangsa yang terperangkap dalam banjir.

“Saya hanya fikir nak selamatkan orang, nak bawa mereka keluar,” demikian mulianya hati Azwan.

Walaupun baru pertama kali terlibat sebagai sukarelawan membantu mangsa banjir, namun Azwan tetap bertekad menyelamatkan seberapa ramai mangsa.

“Nak kata takut, memang saya takut tetapi saya kuatkan hati untuk pergi.

“Saya bertawakal sahaja. Kalau dah ajal, dekat mana-mana pun akan temu ajal,” katanya.

Sejak tiba di Selangor,  Azwan hanya sempat mengalas perut dengan roti dan air serta tidur dalam bot atau kereta sahaja.

Namun semua itu bukan penghalang bagi insan berhati mulia ini untuk terus berusaha keras memberikan bantuan.

Dalam pada itu, Azwan yang turut berkongsi pengalaman sedih membantu lima sekeluarga termasuk warga emas dan seorang bayi.

“Ikutkan pengalaman sedih memang banyak, salah satunya saya selamatkan satu keluarga lima orang, dua warga emas itu lumpuh, seorang bayi dan ibu bapanya,” katanya lagi.

Walaupun namanya kini ‘dijulang’ sebagai wira dalam media sosial tetapi Azwan tetap merendah diri.

“Jujurnya saya tak minta pun, tak nak jadi idola atau pujian terlampau tinggi sebab saya pun takut dengan pujian atau idola itu melunturkan keikhlasan untuk membantu.

“Saya bantu tak banyak pun. Apa sahaja yang saya boleh buat dengan bot kecil itu,” jelas Azwan.

Berdasarkan hantaran dalam sosial, selepas selesai misi bantuan di Selangor, Azwan kini bergerak pula ke Pahang.

Baru-baru ini ada seorang lelaki telah berkongsi video menunjukkan betapa terujanya dia apabila berpeluang untuk menaiki bot yang dibawa oleh ‘Abang Viva Viral’ itu sendiri.

Ada juga pengguna Twitter berkongsi antara bantuan yang diberikan oleh Encik Azman apabila dia menumpangkan pak ciknya menaiki bot untuk menghantar bantuan kepada abangnya yang masih terkandas di Sri Muda.

Tambah orang ramai lagi, pihak Perodua bolehlah berikan Encik Azman hadiah sebagai satu penghargaan kepadanya kerana beliau sanggup datang jauh dari Melaka dan pergi ke beberapa lokasi yang terjejas bagi memberikan bantuan kepada mangsa yang masih terperangkap di rumah masing-masing.

Di dalam video tersebut, walaupun Azwan dipuji berkali-kali kerana tindakkannya memberikan inspirasi kepada rakyat Malaysia, namun beliau dengan rendah dirinya menyatakan masih ada orang lain lebih berbakti daripada dirinya.

“Tak ada maknanya bang. Ramai lagi yang lebih hero bang. Ramai lagi yang datang dari jauh-jauh,” kata ‘Abang Viva Viral’ itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR