98 peratus kapasiti 11 wad Covid-19 HRPZ II sudah diguna

Daripada satu wad pesakit Covid-19 pada pertengahan Mac lalu, kini Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) mempunyai 11 wad susulan peningkatan jumlah individu yang dijangkiti virus itu.

Pengarah HRPZ II, Datuk Dr Selasawati Ghazali berkata, malahan, penggunaan kesemua 11 wad itu kini sudah mencapai 98 peratus daripada kapasitinya.

Katanya, pada pertengahan Mac lalu HRPZ II hanya menyediakan satu wad pesakit Covid-19 dengan 14 katil dan empat katil bagi Unit Rawatan Rapi (ICU), namun bilangan ditambah kepada 11 wad susulan peningkatan kes itu di Kelantan.

“Buat masa ini jumlah katil di wad biasa ialah 198 manakala bagi pesakit Covid-19 sebanyak 238 katil.

“Bagi wad ICU pesakit COVID-19 pula, kita terpaksa menambah daripada empat katil kepada 42 katil untuk menampung kemasukan pesakit,” katanya yang ditemui pemberita di Pusat Rawatan Harian HRPZ II, di Kota Bharu, hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Selasawati berkata HRPZ II yang beroperasi sebagai hospital hibrid Covid-19 tetap menerima kemasukan kes-kes lain.

Beliau berkata bagi kes bukan Covid-19 yang agak stabil, pesakit dipindahkan ke hospital daerah lain dan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

Bagi rawatan pesakit Covid-19 pula, beliau berkata pihak hospital perlu memikirkan penambahan katil bagi pesakit bergejala teruk iaitu kategori empat dan lima mengikut keperluan.

“Bagi kategori satu, dua dan tiga, pesakit ini akan ditempatkan di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) untuk pemantauan. Sekiranya bergejala teruk, mereka akan dihantar ke wad untuk rawatan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR