86 anggota wanita ATM sertai misi pengaman PBB di Lubnan hari ini

September 30, 2021 · Isu semasa

Sebelas pegawai dan 75 anggota wanita Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tampil kumpulan paling ramai yang dihantar menyertai misi pengaman Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lubnan (UNIFIL).

Penghantaran kumpulan pertama Batalion Malaysia 850-9 (MALBATT 850-9) ke Lubnan hari ini dilakukan Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussien di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang hari ini, menggunakan pesawat Malaysia Airlines.

“Terima kasih kepada seluruh anggota keluarga MALBATT 850-9 yang telah memberi restu dan membenarkan suami, isteri, anak, abang atau adik untuk melaksanakan misi di luar negara.

“Restu inilah sebenarnya tulang belakang kepada kehebatan anggota dan keunggulan ATM khususnya pasukan MALBATT selama ini,” kata Hishammuddin yang memberi jaminan kebajikan ahli keluarga anggota MALBATT 850-9 akan sentiasa terjaga dan terpelihara.

Beliau berkata pegawai dan anggota yang dihantar kali ini akan berada di Lubnan selama setahun, berbanding enam bulan sebelum ini.

Menurutnya, MALBATT 850-9 diatur gerak ke Lubnan secara berperingkat bermula hari ini dan bakal menggantikan MALBATT 850-8 yang akan tamat operasi 12 bulan pada 13 November ini.

“Kekuatan keseluruhan MALBATT 850-9 ialah seramai 854 orang iaitu 83 pegawai dan 771 anggota LLP diketuai Kolonel Megat Maz Ardi Nohuddin selaku Komander MALBATT 850-9,” katanya.

Hishammuddin berkata, pasukan itu akan ditempatkan di dua penempatan tetap iaitu Kem Ma’rakah dan Kem Tibnin yang akan melaksanakan tugas serta operasi diberikan oleh UNIFIL.

“Tahun ini, pasukan MALBATT 850-9 sekali lagi disertai Angkatan Bersenjata Diraja Brunei dengan kekuatan 30 anggota. Ia adalah hasil hubungan serumpun yang erat serta kerjasama pertahanan akrab antara Malaysia dan Brunei sejak sekian lama,” katanya.

Mengulas pembabitan anggota wanita ATM dalam misi itu, beliau berkata ia adalah pengiktirafan selain bukti keupayaan dan kredibiliti anggota wanita ATM, dan selari dengan keperluan semasa UNIFIL yang sememangnya memerlukan lebih ramai pembabitan anggota wanita bagi melaksanakan tugasan berkaitan.

“Saya juga kagum apabila dimaklumkan bahawa buat pertama kalinya pasukan MALBATT akan disertai seorang pegawai awam daripada Bahagian Kewangan Kementerian Pertahanan iaitu Farah Zamirah Farush Khan,” katanya.

Berita berkaitan
Tun Maimun dedah gangguan terhadap badan kehakiman tahun lalu
January 9, 2023· Isu semasa
Najib mohon badan dunia campur tangan, minta dibebaskan: Peguam
January 5, 2023· Isu semasa
Isu undi awal tentera, Anwar digesa lapor kepada SPRM
November 13, 2022· Politik
Isu undi tentera, Anwar akan serah bukti kepada SPR
November 12, 2022· Politik
Popular
Perlis juga mahu tutup premis judi
February 1, 2023
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
February 1, 2023
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
February 1, 2023
Izzah pastikan tender teratur, itu sahaja: Anwar
January 31, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sabah catat peningkatan mangsa banjir, Johor turun
3 jam lalu · Isu semasa
Harga petrol dan diesel tak turun dan tak naik, kekal tak berubah
3 jam lalu · Isu semasa
Anwar lantik Izzah boleh bawa kepada nepotisme, kata IDEAS
5 jam lalu · Isu semasa
Polis siasat NST, BH kerana dakwa murid SJKC tak minat belajar BM
6 jam lalu · Isu semasa
Perlis juga mahu tutup premis judi
7 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
1 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok