8,120 guru baharu mula tugas 1 Mac

Seramai 8,120 guru baharu bagi pengambilan khas secara one-off yang berjaya dalam temu duga fasa 2 dan 3 boleh mula membuat semakan penempatan bermula semalam.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata guru-guru berkenaan akan mula melapor diri di sekolah masing-masing pada 1 Mac ini.

Menurutnya, pengambilan khas guru secara one-off yang melibatkan keseluruhan 18,702 orang adalah bagi merungkai isu kekurangan guru yang telah berlarutan sekian lama.

“Kepada calon yang berjaya dipilih, tahniah dan selamat bertugas saya ucapkan. Manfaatkanlah peluang menjadi guru untuk bekerja setulus hati ke arah melahirkan generasi pewaris negara yang lebih hebat.

“KPM akan terus bekerjasama rapat dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) selaku Pihak Berkuasa Melantik untuk mempercepatkan pelantikan dan penempatan baki pengambilan guru one-off dalam masa terdekat.

“Ini amat penting bagi menampung keperluan guru, khususnya bagi sesi persekolahan akan datang,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Radzi berkata KPM akan berusaha untuk menyelesaikan perkara yang telah lama berlarutan satu per satu.

BERITA BERKAIT
POPULAR