81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan

October 1, 2022 · Isu semasa

Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) hari ini mendedahkan 81 peratus atau 2.58 juta daripada 3.2 juta pencarum Bumiputera yang berumur 55 tahun ke bawah memiliki simpanan ‘amat kritikal’ iaitu kurang RM1,000 dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Memetik Utusan, Ketua Pegawai Eksekutif Teraju Datuk Md Silmi Abd Rahman berkata data yang diperoleh daripada KWSP itu jelas menunjukkan penyusutan ketara penyertaan ekonomi Bumiputera sejak pandemik Covid-19 melanda.

“81 peratus iaitu 2.58 juta ahli daripada 3.2 juta ahli Bumiputera berumur di bawah 55 tahun berada pada tahap simpanan yang amat kritikal iaitu kurang daripada RM1,000.

“Pada masa sama, 75 peratus atau 4.99 juta ahli adalah ahli daripada golongan Bumiputera mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000,” katanya.

Pengeluaran khas seperti I-Citra yang dibenarkan oleh KWSP ketika tempoh pandemik sebelum ini turut menyebabkan simpanan pencarum dalam tabung simpangan itu merosot.

Md Silmi menjelaskan lagi bahawa peningkatan jumlah graduan yang terpaksa bekerja dalam pekerjaan separa mahir sementara menunggu proses pemulihan ekonomi juga menjadi indikator penting yang boleh menjejaskan keupayaan Bumiputera meningkatkan sosioekonomi.

“Pada tahun 2019, dianggarkan sebanyak 40 peratus graduan Bumiputera mampu memenuhi peluang pekerjaan dan peratusan ini menurun kepada 27 peratus bagi tahun 2020.

“Ini menyebabkan lebih ramai graduan terpaksa bekerja dalam pekerjaan separa mahir sementara menunggu proses pemulihan ekonomi.

“Semua faktor-faktor di atas adalah indikator penting yang boleh menjejaskan keupayaan Bumiputera meningkatkan sosioekonomi mereka terutama di dalam bidang perniagaan dan keusahawanan, yang berkait rapat dengan isu pemilikan ekuiti korporat Bumiputera,” katanya.

Justeru, tegas beliau, Teraju telah membangunkan Tindakan Pembangunan Bumiputera 2030 (TPB2030) yang merupakan pelan hala tuju 10 tahun bertujuan memperkasa ekonomi dan sosioekonomi bumiputera.

“TPB2030 ini dilaksanakan dengan penglibatan bersama pemain utama industri dengan memberi fokus kepada Tujuh Aktiviti Pertumbuhan Ekonomi Utama (KEGA) yang disokong oleh tujuh bidang keutamaan.

“Terdapat 142 program dan inisiatif yang telah dikenal pasti di bawah TPB2030 dan bagi merealisasikan keberhasilan yang disasarkan, syarikat Bumiputera bertanggungjawab bagi mencari pendanaan swasta.

“Namun adalah dicadangkan agar kerajaan dapat memperuntukkan dana awam sebanyak RM14.8 bilion bagi tempoh 10 tahun pelaksanaan dari tahun 2021-2030 di mana pada tahun 2023 ini kita memerlukan dana awam sebanyak RM4.8 bilion bagi melaksanakan program dan inisiatif TPB2030,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Anwar membisu bila PH potong dana Bumiputera
November 1, 2022· Politik
BNM sukar elak kenaikan OPR kata penganalisis
October 25, 2022· Isu semasa
Selepas pengumuman tarikh PRU-15 semalam, ringgit jatuh lagi pada awal dagangan
October 21, 2022· Isu semasa
UMNO ghairah berkempen PRU-15, tapi pakar ramal ekonomi meleset tahun depan
October 17, 2022· Isu semasa
Popular
Selepas Anwar lantik diri jadi Menteri Kewangan, ketua setiausaha perbendaharaan dicutikan?
December 6, 2022
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Mat Sabu tak umum harga baharu telur ayam, tapi umum akan import telur
December 6, 2022
Bukti rakaman suara Najib dibantah peguam bela, dakwa kedudukan anak guam terjejas
December 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Selepas Anwar lantik diri jadi Menteri Kewangan, ketua setiausaha perbendaharaan dicutikan?
10 jam lalu · Isu semasa
Mat Sabu tak umum harga baharu telur ayam, tapi umum akan import telur
10 jam lalu · Isu semasa
Bukti rakaman suara Najib dibantah peguam bela, dakwa kedudukan anak guam terjejas
11 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan Najib ketepikan injunksi Mareva
14 jam lalu · Isu semasa
1,576 kes baharu, tiga kematian
22 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah PRK Tioman
3 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Peja di ceramah PRK Tioman
4 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok