8 bekas Presiden Majlis Peguam gesa AG bertindak, fitnah terhadap hakim

August 31, 2022 · Isu semasa

Peguam Negara (AG) Tan Sri Idrus Harun sepatutnya mengambil tindakan terhadap dakwaan rasuah yang tidak benar terhadap hakim perbicaraan yang mendengar kes SRC International Sdn Bhd (SRC) Datuk Seri Najib Razak, kata lapan bekas Presiden Majlis Peguam Malaysia.

Dalam kenyataan dengan kata-kata keras untuk mempertahankan badan kehakiman yang diserang selepas Najib didapati bersalah dalam kes SRC, lapan bekas presiden itu mengkritik potensi tindakan jenayah oleh mereka yang telah membuat dakwaan palsu terhadap hakim bicara SRC.

Lapan bekas presiden itu berkata dakwaan palsu rasuah terhadap Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali – hakim yang telah mendengar dan memutuskan kes SRC Najib – adalah “keterlaluan dan palsu”.

Menyedari bahawa dakwaan rasuah ini telah disiarkan secara meluas oleh seorang penulis blog yang mencemarkan nama baik, mereka menyatakan bahawa Najib kemudiannya dilaporkan pada 9 Ogos secara acuh tak acuh menarik balik dakwaan serius ini terhadap Mohd Nazlan.

Mereka mencadangkan serangan terhadap hakim boleh menjadi satu jenayah, sekali gus menunjukkan bahawa dakwaan rasuah terhadap Mohd Nazlan adalah palsu dan sebenarnya menyerang seluruh badan kehakiman.

“Sukar untuk mencari fitnah yang lebih besar yang ditimbulkan terhadap hakim bicara yang pada pandangan kami mempunyai akibat jenayah. Ini bukan sahaja serangan tidak berasas terhadap hakim yang arif, tetapi ia adalah serangan ke atas seluruh badan kehakiman,” kata mereka dalam satu kenyataan tujuh muka surat.

Sambil menyatakan bahawa peguam negara ketika ini adalah bekas hakim Mahkamah Persekutuan, mereka berkata Idrus mesti menghargai kesan atau akibat daripada serangan sedemikian terhadap badan kehakiman.

“Kami percaya dia akan bertindak atas dakwaan palsu ini,” kata mereka menurut laporan MalayMail.

Mereka juga menggesa Idrus untuk bertindak cepat terhadap “fenomena baru dan tidak sihat” yang muncul baru-baru ini, di mana seorang penulis blog yang diburu telah didakwa dua kali “membocorkan” keputusan penghakiman Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Tinggi dalam kes berprofil tinggi sebelum keputusan itu dibuat.

“Kejadian tidak sihat ini tidak pernah berlaku sebelum ini dalam sejarah kita dan merupakan noda dalam pentadbiran keadilan. Ia jelas satu percubaan untuk menjejaskan keyakinan terhadap badan kehakiman dan boleh dilihat sebagai satu cara untuk mengancam hakim. Ini adalah tindakan berpotensi sebagai jenayah.

“Amalan tidak sihat dan haram ini mesti dihentikan.

“Kami sekali lagi menggesa Peguam Negara untuk bertindak pantas dan membawa pihak yang terlibat dalam perbuatan keji ini dan memastikan mereka menghadapi kuasa undang-undang sepenuhnya. Jika dibiarkan ia akan memberi kesan yang menghakis pentadbiran keadilan,” kata mereka.

Kenyataan itu ditandatangani oleh Zainur Zakaria; Datuk Mah Weng Kwai; Datuk Kuthubul Zaman Bukhari; Datuk Yeo Yang Poh; Datuk Ambiga Sreenevasan; Datuk Lim Chee Wee; Steven Thiru; dan Datuk George Varughese.

Berita berkaitan
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
23 jam lalu· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
September 29, 2022· Isu semasa
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022· Isu semasa
Popular
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
September 30, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,007 kes semalam, 5 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
3 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
6 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
17 jam lalu · Isu semasa
Terbitan MGII Lestari kerajaan RM4.5b terlebih langganan 2.38 kali
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
13 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok