5 kluster baharu pendidikan semalam

Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini memaklumkan daripada sembilan kluster baharu yang dikesan dalam tempoh 24 jam semalam, lima membabitkan kluster berkaitan pendidikan.

Kluster pendidikan itu dikesan masing-masing dua di Kelantan serta Kedah dan satu di Melaka, yang keseluruhannya melibatkan 116 kes positif Covid-19, lapor KKM menerusi laman sesawang Covidnow yang dikemas kini tengah malam tadi.

Di Kelantan, dua kluster pendidikan melibatkan Kluster Jalan Merbau Kota Bharu yang menular di daerah Kota Bharu dan Pasir Puteh membabitkan lapan kes dan Kluster Jalan Lepah di Pasir Puteh dengan 17 kes positif.

Kedah pula melibatkan Kluster Dah Jalan Stadium merangkumi daerah Kota Setar, Kubang Pasu, Pendang dan Langkawi, melibatkan 56 kes positif, serta Kluster Dah Batu 16, Yan (19 kes).

Melaka turut mencatat satu kluster pendidikan iaitu Kluster Jalan Pengkalan Batu di Melaka Tengah yang melibatkan 16 kes.

Sementara itu empat lagi kluster yang dikesan semalam membabitkan tempat kerja iaitu dua di Kuala Lumpur, dan masing-masing satu di Johor serta Pahang.

Kluster tempat kerja di Kuala Lumpur melihatkan Kluster Jalan Ampang 99 yang menular di Titiwangsa, Kepong, Cheras dan Lembah Pantai melibatkan sembilan kes; serta Kluster Jalan Bukit Jalil Indah di Cheras (tujuh kes).

Kluster Jalan Masjid Abu Bakar yang melibatkan Johor Bahru dan Tangkak pula membabitkan sembilan kes, manakala di Pahang ialah Kluster Jalan Maran Batu Satu, Temerloh (17 kes(.

Sehingga semalam, negara merekodkan 6,315 kluster Covid-19 dengan 6,081 daripadanya telah ditamatkan dan 234 masih aktif.

BERITA BERKAIT
POPULAR